Pregled bibliografske jedinice broj: 1142327
Utjecaj dodatka kukuruza i sirutke u prahu na konzumaciju i bilancu vode u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj dodatka kukuruza i sirutke u prahu na konzumaciju i bilancu vode u hranidbi kastriranih ovnova // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2021. str. 558-562 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1142327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza i sirutke u prahu na
konzumaciju i bilancu vode u hranidbi
kastriranih ovnova
(The effect of whey addition to maize on intake and
water balance in wether sheep)
Autori
Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Šuman, Vilena ; Oštarić, Barbara ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2021, 558-562
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sirutka u prahu, kukuruz, konzumacija vode, bilanca vode
(dried whey, corn, water intake, water balance)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju, izlučivanje i balansu vode kastriranih ovnova hranjenih obrokom baziranom na sjenaži lucerne. Količina koncentrata (kukuruz + sirutka) u obroku je iznosila 30 g kg-1 M0, 75. Istraživana su četiri hranidbena tretmana: (i) 0 % sirutke u koncentratu ; (ii) 10 % sirutke u koncentratu ; (iii) 20 % sirutke u koncentratu i (iv) 30 % sirutke u koncentratu korištenjem četiri kastrirana ovna. Dodatak sirutke kukuruzu nije utjecao na količinu ukupno konzumirane vode (napajanjem i hranom), ali je smanjio količinu ukupno izlučene vode iz organizma (fecesom i urinom) (P<0, 05) te povećao bilancu vode u hranidbi kastriranih ovnova (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Starčević
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)