Pregled bibliografske jedinice broj: 1142306
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce // Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 645-649 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1142306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce
(Carcass and meat quality characteristics of Istrian
sheep)
Autori
Mioč, Boro ; Antunović, Zvonko ; Širić, Ivan ; Kasap, Ante ; Kaić, Ana ; Novoselec, Josip ; Klir Željka ; Šubara, Goran ; Držaić, Valentino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 645-649
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
istarska ovca ; klaonički pokazatelji ; boja i pH vrijednost mesa
(Istrian sheep ; carcass measurement ; color ; pH value)
Sažetak
Cilj je predmetnog istraživanja bio utvrditi klaoničke pokazatelje, mjere razvijenosti trupa, boju i pH-vrijednost mišićnog tkiva trupova istarske ovce. U tu je svrhu zaklano 31 grlo, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade. Neposredno nakon klanja i klaoničke obrade obavljena su mjerenja trupova, određivanje boje mesa i pH-vrijednosti (pH45). Prosječna je tjelesna masa ovaca neposredno prije klanja bila 59, 34 kg, masa trupa 30, 44 kg, randman 50, 66 % i pH45 6, 09. Trup istarske ovce poprilično je dug (83, 02 cm) i dubok u prsnom dijelu (34, 47 cm), što je bilo i očekivano jer su to važne pasminske odlike. Po klaoničkim se pokazateljima može zaključiti da istarska ovca ima određeni potencijal i za proizvodnju mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Valentino Držaić
(autor)
Ana Kaić
(autor)
Željka Klir
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Ante Kasap
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Ivan Širić
(autor)