Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142306

Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce


Mioč, Boro; Antunović, Zvonko; Širić, Ivan; Kasap, Ante; Kaić, Ana; Novoselec, Josip; Klir Željka; Šubara, Goran; Držaić, Valentino
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce // Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 645-649 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1142306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce
(Carcass and meat quality characteristics of Istrian sheep)

Autori
Mioč, Boro ; Antunović, Zvonko ; Širić, Ivan ; Kasap, Ante ; Kaić, Ana ; Novoselec, Josip ; Klir Željka ; Šubara, Goran ; Držaić, Valentino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 645-649

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
istarska ovca ; klaonički pokazatelji ; boja i pH vrijednost mesa
(Istrian sheep ; carcass measurement ; color ; pH value)

Sažetak
Cilj je predmetnog istraživanja bio utvrditi klaoničke pokazatelje, mjere razvijenosti trupa, boju i pH-vrijednost mišićnog tkiva trupova istarske ovce. U tu je svrhu zaklano 31 grlo, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade. Neposredno nakon klanja i klaoničke obrade obavljena su mjerenja trupova, određivanje boje mesa i pH-vrijednosti (pH45). Prosječna je tjelesna masa ovaca neposredno prije klanja bila 59, 34 kg, masa trupa 30, 44 kg, randman 50, 66 % i pH45 6, 09. Trup istarske ovce poprilično je dug (83, 02 cm) i dubok u prsnom dijelu (34, 47 cm), što je bilo i očekivano jer su to važne pasminske odlike. Po klaoničkim se pokazateljima može zaključiti da istarska ovca ima određeni potencijal i za proizvodnju mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Avatar Url Željka Klir (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Josip Novoselec (autor)

Avatar Url Ante Kasap (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ivan Širić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioč, Boro; Antunović, Zvonko; Širić, Ivan; Kasap, Ante; Kaić, Ana; Novoselec, Josip; Klir Željka; Šubara, Goran; Držaić, Valentino
Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce // Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 645-649 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mioč, B., Antunović, Z., Širić, I., Kasap, A., Kaić, A., Novoselec, J., Klir Željka, Šubara, G. & Držaić, V. (2021) Klaonički pokazatelji i odlike trupa istarske ovce. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings of 56. Croatian and 16. international symposium on agriculture.
@article{article, author = {Mio\v{c}, Boro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Kasap, Ante and Kai\'{c}, Ana and Novoselec, Josip and \v{S}ubara, Goran and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2021}, pages = {645-649}, keywords = {istarska ovca, klaoni\v{c}ki pokazatelji, boja i pH vrijednost mesa}, title = {Klaoni\v{c}ki pokazatelji i odlike trupa istarske ovce}, keyword = {istarska ovca, klaoni\v{c}ki pokazatelji, boja i pH vrijednost mesa}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mio\v{c}, Boro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Kasap, Ante and Kai\'{c}, Ana and Novoselec, Josip and \v{S}ubara, Goran and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2021}, pages = {645-649}, keywords = {Istrian sheep, carcass measurement, color, pH value}, title = {Carcass and meat quality characteristics of Istrian sheep}, keyword = {Istrian sheep, carcass measurement, color, pH value}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font