Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142184

Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1


Milardović, Ana
Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet/Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Zagreb


CROSBI ID: 1142184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1
(Antioxidative potential of probiotic bacteria L. plantarum S1)

Autori
Milardović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet/Zavod za biokemijsko inženjerstvo

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
21

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Kostelac, Deni

Ključne riječi
antioksidativni kapacitet, Lactobacillus plantarum, probiotik, sirutka
(antioxidant capacity, Lactobacillus plantarum, probiotic, whey)

Sažetak
Sirutka je važan prehrambeni proizvod koji svojom konzumacijom ispoljava zdravstveno korisne učinke. Brojna istraživanja povezuju sirutku s protuupalnim, antikancerogenim, antioksidativnim i mnogim drugim korisnim učincima. Neka istraživanja ukazuju kako je spontano fermentirana sirutka potencijalan izvor probiotičkih bakterija. Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 izolirane iz sirutke. Određena je sposobnost uklanjanja 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) slobodnih radikala kao ukupna antioksidativna sposobnost te je određena unutarstanična koncentracija glutationa. Istražena je i korelacija broja stanica i sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala kako bi se preporučila optimalna koncentracija za ispoljavanje zdravstveno korisnih učinaka. Rezultati su ukazali na visoku sposobnost uklanjanja DPPH slobodnih radikala i umjerenu prisutnost glutationa u neinduciranim uvjetima. Također, ukupna antioksidativna aktivnost istraživanog probiotika uvelike ovisi o koncentraciji bakterijskih stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Deni Kostelac (mentor)

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milardović, Ana
Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet/Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Zagreb
Milardović, A. (2021) 'Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet/Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milardovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {antioksidativni kapacitet, Lactobacillus plantarum, probiotik, sirutka}, title = {Antioksidativni potencijal probioti\v{c}ke bakterije Lactobacillus plantarum S1}, keyword = {antioksidativni kapacitet, Lactobacillus plantarum, probiotik, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milardovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {antioxidant capacity, Lactobacillus plantarum, probiotic, whey}, title = {Antioxidative potential of probiotic bacteria L. plantarum S1}, keyword = {antioxidant capacity, Lactobacillus plantarum, probiotic, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font