Pregled bibliografske jedinice broj: 1141764
Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda
Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 4; 336-344 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1141764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda
(Compliance of physico-chemical properties with the specifications of protected indigenous Croatian meat products)
Autori
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kos, Ivica ; Krešić, Greta ; Kudumija, Nina ; Dergestin Bačun, Lidija ; Vulić, Ana ; Dujić, Tomislav ; Vahčić, Nada
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23
(2021), 4;
336-344
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
zaštićeni autohtoni mesni proizvodi ; trajni suhomesnati proizvodi ; trajne kobasice ; oznaka izvornosti ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; specifikacija proizvoda
(protected indigenous meat products ; dry-cured meat products ; fermented sausages ; designation of origin ; geographical indication ; product specification)
Sažetak
Kako bi potrošačima bila zajamčena kvaliteta autohtonih mesnih proizvoda, odnosno vjerodostojnost podataka koje podrazumijeva zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potrebna je stalna provjera sukladnosti njihovih svojstava s obzirom na dodijeljenju im oznaku odnosno specifikaciju proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama odabranih zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. Trajni suhomesnati proizvodi i trajne kobasice (n = 18) uzorkovani su tijekom razdoblja 2019. - 2020. godine na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s područja Slavonije, Istre i Dalmacije. Nabavljeni proizvodi imaju oznaku izvornosti (Istarski pršut) odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla (Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Baranjski kulen i Slavonska kobasica). Ovisno o vrsti proizvoda, odnosno njegovoj specifikaciji, uz primjenu validiranih i akreditiranih analitičkih metoda, analizirana su fizikalno-kemijska svojstva koja su definirana specifikacijama ovih proizvoda, uključujući aktivitet vode (aw) te maseni udio vode, soli, masti i bjelančevina. Svi mesni proizvodi udovoljavali su proizvođačkim specifikacijama, a za samo po jedan uzorak Dalmatinskog i Drniškog pršuta utvrđene su granične vrijednosti analiziranih parametara (udio soli i udio vode). Značajno variranje u udjelima vode i masti uočeno je kod Slavonskog kulena, iako su vrijednosti bile u granicama određenim specifikacijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić (autor)
Ana Vulić (autor)
Ivica Kos (autor)
Nina Kudumija (autor)
Jelka Pleadin (autor)
Greta Krešić (autor)
Tina Lešić (autor)