Pregled bibliografske jedinice broj: 1141744
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus) // Veterinarska stanica, 53 (2022), 2; 223-232 doi:10.46419/vs.53.2.6 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1141744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
(Histological and histochemical analyses of the posterior thigh muscle (musculus semimembranosus) assessment in lambs fed with the button mushroom (Agaricus bisporus) dietary supplement)
Autori
Popović, Maja ; Pavić, Mirela ; Vuković, Snježana ; Mihelić, Damir ; Leiner, Denis ; Čurković, Snježana ; Cvrtila, Željka ; Kiš, Goran ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Milinković Tur, Suzana ; Mršić, Gordan ; Njari, Bela ; Pajurin, Luka ; Poljičak Milas, Nina ; Shek-Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Vlahović, Ksenija ; Žura Žaja, Ivona ; Špoljarić, Daniel
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 53
(2022), 2;
223-232
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
janjad ; plemenita pečurka ; musculus semimembranosus
(lambs ; button mushroom ; musculus semimembranosus)
Sažetak
Plemenita pečurka (Agaricus bisporus), osim što je zdrava hrana, pripada i skupini funkcionalne hrane što potiče daljnja istra-živanja njezine primjene kao funkcionalne hrane, odnosno funkcionalnog dodatka hrani ljudima, a i za domaće životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Zbog prisutnosti nekih bi¬oaktivnih sastojaka iz skupine polisaharida, lipopolisaharida, esencijalnih aminokiselina, peptida, glikoproteina, nukleozida, triterpe¬noida, lektina, masnih kiselina i njihovih de¬rivata, za ove gljive poznati su protuupalni, protuvirusni, protubakterijski, hepatoprotek¬tivni, protudijabetički, hipolipemijski, pro-tutrombotski, hipotenzivni učinci i sinbiotska svojstva (neizravni probiotik/izravni prebio¬tik). U ovom istraživanju opisane su pozitivne naznake smanjenja lipida i povećanja aktiv¬nosti enzima u m. semimembrannosus janjadi hranjene svježom plemenitom pečurkom, što upućuje na bolji metabolizam i kvalitetu mesa. Na temelju dosadašnjih istraživanja u sklopu projekta HRZZ-a Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa (IP-2016-06-3685) te istraživanja prikazanih u ovom radu, može se zaključiti i da A. bisporus u janjadi ima poten¬cijalan učinak promotora rasta. Stoga u ovom radu dobiveni rezultati istraživanja imaju znanstveno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodan funkcio¬nalni dodatak u dnevni obrok za janjad iz ko¬jeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za ljude (janjeće meso dobrog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva podrijetlom iz ple¬menite pečurke).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Denis Leiner
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Ana Shek-Vugrovečki
(autor)
Maja Popović
(autor)
Snježana Vuković
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Mirela Pavić Vulinović
(autor)
Miljenko Šimpraga
(autor)
Nina Poljičak-Milas
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Snježana Ćurković
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Bela Njari
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Ivona Žura Žaja
(autor)
Ksenija Vlahović
(autor)
Damir Mihelić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus