Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1139960

Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka


Vuletić-Antić, Lucija
Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1139960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
(Investigation of probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from breast milk)

Autori
Vuletić-Antić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2021

Stranica
26

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
majčino mlijeko ; bakterije mliječne kiseline ; probiotici
(breast milk ; lactic acid bacteria ; probiotics)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je ispitati svojstva bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum KR19, Enterococcus faecium KR20, L. fermentum MC1, E. faecium MC13, L. plantarum MC19, L. plantarum MB7, L. plantarum MB15, L. plantarum MB18 i L. plantarum RS10, izoliranih iz majčinog mlijeka. Ispitana su svojstva preživljavanja u simuliranim uvjetima gastointestinalnog trakta i tijekom procesa liofilizacije, sposobnost autoagregacije te adhezije na heksan. Ispitivanja tih svojstava važna su zbog moguće primjene ovih bakterija kao probiotičkih. Većina je sojeva postigla zadovoljavajući postotak preživljavanja tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, a najbolji postotak preživljavanja u uvjetima simuliranog želučanog soka postignut je sa sojem MC1 i iznosio je 86, 08 %, dok je najbolji postotak preživljavanja uvjeta simuliranog soka tankog crijeva postignut sa sojem MC19 te je iznosio 83, 41 %. Većina sojeva u visokom broju preživljava uvjete liofilizacije s obranim mlijekom kao lioprotektorom, od kojih soj MB15 preživljava u najvećem broju. Najveću sposobnost autoagregacije pokazao je soj MB18, čiji je postotak autoagregacije iznosio 97, 05 %. Sojevi KR19, MC19 i RS10 pokazuju hidrofilna svojstva površine, dok je površina ostalih sojeva hidrofobna.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuletić-Antić, Lucija
Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vuletić-Antić, L. (2021) 'Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuleti\'{c}-Anti\'{c}, Lucija}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {maj\v{c}ino mlijeko, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici}, title = {Ispitivanje probioti\v{c}kih svojstava bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {maj\v{c}ino mlijeko, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuleti\'{c}-Anti\'{c}, Lucija}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {breast milk, lactic acid bacteria, probiotics}, title = {Investigation of probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from breast milk}, keyword = {breast milk, lactic acid bacteria, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font