Pregled bibliografske jedinice broj: 1139837
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1139837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane
(Potential of nettle cultivation as the functional
food)
Autori
Bregant, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
21
Mentor
Radman, Sanja
Ključne riječi
Urtica dioica L., dvodomna kopriva, hidroponski uzgoj
(Urtica dioica L., stinging nettle, hydroponic cultivation)
Sažetak
Urtica dioica L. ili dvodomna kopriva višegodišnja je zeljasta trajnica iz porodice Urticaceae (koprivnjače). Svi dijelovi biljke su iskoristivi (list, nadzemni dio, korijen i sjeme), a najpoznatija je po svojim ljekovitim svojstvima. Može se koristiti i za dobivanje vlakana u tekstilnoj industriji, izvor je jestive boje u prehrambenoj industriji, a u novije vrijeme sve je više cijenjena kao nutritivno bogato lisnato povrće. Raste kao samonikla vrsta u prirodi, no sve više se počinje kultivirati kako bi se mogli kontrolirati tehnološki čimbenici tijekom uzgoja i tako poboljšavati njena nutritivna vrijednost. Budući da su svi dijelovi biljke iskoristivi, posljednjih godina se javlja sve veći znanstveni i komercijalni interes za koprivom. Prikupljanje samoniklih vrsta iz prirodnih staništa može rezultirati biljnim materijalom neprovjerene i nestabilne kvalitete. Ujednačena kvaliteta može se postići primjenom suvremenih tehnologija uzgoja. Jedan od najučinkovitijih suvremenih tehnologija uzgoja je hidroponski uzgoj, to jest uzgoj u hranjivoj otopini bez tla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)