Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1139837

Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane


Bregant, Marina
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1139837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane
(Potential of nettle cultivation as the functional food)

Autori
Bregant, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
21

Mentor
Radman, Sanja

Ključne riječi
Urtica dioica L., dvodomna kopriva, hidroponski uzgoj
(Urtica dioica L., stinging nettle, hydroponic cultivation)

Sažetak
Urtica dioica L. ili dvodomna kopriva višegodišnja je zeljasta trajnica iz porodice Urticaceae (koprivnjače). Svi dijelovi biljke su iskoristivi (list, nadzemni dio, korijen i sjeme), a najpoznatija je po svojim ljekovitim svojstvima. Može se koristiti i za dobivanje vlakana u tekstilnoj industriji, izvor je jestive boje u prehrambenoj industriji, a u novije vrijeme sve je više cijenjena kao nutritivno bogato lisnato povrće. Raste kao samonikla vrsta u prirodi, no sve više se počinje kultivirati kako bi se mogli kontrolirati tehnološki čimbenici tijekom uzgoja i tako poboljšavati njena nutritivna vrijednost. Budući da su svi dijelovi biljke iskoristivi, posljednjih godina se javlja sve veći znanstveni i komercijalni interes za koprivom. Prikupljanje samoniklih vrsta iz prirodnih staništa može rezultirati biljnim materijalom neprovjerene i nestabilne kvalitete. Ujednačena kvaliteta može se postići primjenom suvremenih tehnologija uzgoja. Jedan od najučinkovitijih suvremenih tehnologija uzgoja je hidroponski uzgoj, to jest uzgoj u hranjivoj otopini bez tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Radman (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bregant, Marina
Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bregant, M. (2020) 'Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bregant, Marina}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {Urtica dioica L., dvodomna kopriva, hidroponski uzgoj}, title = {Potencijal uzgoja koprive kao funkcionalne hrane}, keyword = {Urtica dioica L., dvodomna kopriva, hidroponski uzgoj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bregant, Marina}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {Urtica dioica L., stinging nettle, hydroponic cultivation}, title = {Potential of nettle cultivation as the functional food}, keyword = {Urtica dioica L., stinging nettle, hydroponic cultivation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font