Pregled bibliografske jedinice broj: 1139821
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1139821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj
proizvodnji
(Consociation of lettuce and onion in the organic-
biological production)
Autori
Volf, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Žutić, Ivanka
Neposredni voditelj
Radman, Sanja
Ključne riječi
Allium cepa, Lactuca sativa, ekološka poljoprivreda, komponente prinosa, parametri kakvoće
(Allium cepa, Lactuca sativa, ecological agriculture, quality parameters, yield components)
Sažetak
Združeni usjev ili konsocijacija predstavlja uzgoj dviju ili više kultura na istom mjestu u isto vrijeme sa svrhom postizanja pozitivnih učinaka zasnovanih uglavnom na alelopatskim odnosima (mutualizam). Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj konsocijacije salate i luka na morfološka svojstva, komponente prinosa i osnovne parametre kakvoće uzgajanih kultura. Poljski je pokus postavljen u proljetnom roku uzgoja, po metodi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja, s dvije sorte salate ('Trocadero' i 'Quattro Stagioni') i lukom 'Red Baron'. Lučice su sađene u sklopu 18 biljka/m², a presadnice salate tri tjedna kasnije u sklopu 12 biljaka/m². Združivanje usjeva salate i luka u ovom istraživanju nije rezultiralo pozitivnim utjecajem na morfološka i gospodarska svojstva, kao niti na većinu promatranih kemijskih parametara, tako da nije dokazan pozitivan utjecaj ove konsocijacije u odnosu na uzgoj salate i luka kao samostalnih usjeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb