Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1139821

Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji


Volf, Jasmina
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1139821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji
(Consociation of lettuce and onion in the organic- biological production)

Autori
Volf, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Žutić, Ivanka

Neposredni voditelj
Radman, Sanja

Ključne riječi
Allium cepa, Lactuca sativa, ekološka poljoprivreda, komponente prinosa, parametri kakvoće
(Allium cepa, Lactuca sativa, ecological agriculture, quality parameters, yield components)

Sažetak
Združeni usjev ili konsocijacija predstavlja uzgoj dviju ili više kultura na istom mjestu u isto vrijeme sa svrhom postizanja pozitivnih učinaka zasnovanih uglavnom na alelopatskim odnosima (mutualizam). Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj konsocijacije salate i luka na morfološka svojstva, komponente prinosa i osnovne parametre kakvoće uzgajanih kultura. Poljski je pokus postavljen u proljetnom roku uzgoja, po metodi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja, s dvije sorte salate ('Trocadero' i 'Quattro Stagioni') i lukom 'Red Baron'. Lučice su sađene u sklopu 18 biljka/m², a presadnice salate tri tjedna kasnije u sklopu 12 biljaka/m². Združivanje usjeva salate i luka u ovom istraživanju nije rezultiralo pozitivnim utjecajem na morfološka i gospodarska svojstva, kao niti na većinu promatranih kemijskih parametara, tako da nije dokazan pozitivan utjecaj ove konsocijacije u odnosu na uzgoj salate i luka kao samostalnih usjeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (mentor)

Avatar Url Sanja Radman (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Volf, Jasmina
Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Volf, J. (2017) 'Konsocijacija salate i luka u organsko-biološkoj proizvodnji', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Volf, Jasmina}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Allium cepa, Lactuca sativa, ekolo\v{s}ka poljoprivreda, komponente prinosa, parametri kakvo\'{c}e}, title = {Konsocijacija salate i luka u organsko-biolo\v{s}koj proizvodnji}, keyword = {Allium cepa, Lactuca sativa, ekolo\v{s}ka poljoprivreda, komponente prinosa, parametri kakvo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Volf, Jasmina}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Allium cepa, Lactuca sativa, ecological agriculture, quality parameters, yield components}, title = {Consociation of lettuce and onion in the organic- biological production}, keyword = {Allium cepa, Lactuca sativa, ecological agriculture, quality parameters, yield components}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font