Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1139057

Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara


Sušac, Gabriela
Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1139057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara
(Impact of Covid-19 on the resilience of vine growers and wine producers)

Autori
Sušac, Gabriela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2021

Stranica
46

Mentor
Njavro, Mario

Neposredni voditelj
Čop, Tajana

Ključne riječi
COVID-19 ; vinogradarstvo i vinarstvo ; otpornost poljoprivrednih gospodarstava ; rizik ; strategije za upravljanje rizikom
(COVID-19 ; viticulture and winemaking ; resilience of farms ; risk ; risk management strategies)

Sažetak
Pandemija COVID-19 od svog izbijanja utječe na globalno gospodarstvo i gotovo sve njegove segmente. Poljoprivreda nije iznimka, baš kao ni njezina grana – vinogradarstvo i vinarstvo. U radu se daje pregled vinogradarstva i vinarstva u Europskoj uniji i Hrvatskoj te se daje uvid u utjecaj COVID-19 na isto. Nadalje, u radu se teorijski potkrepljuju strategije za upravljanje rizikom na gospodarstvu te otpornost sa svoje tri sposobnosti: robusnost, prilagodljivost i transformabilnost. Ciljevi rada su: utvrditi utjecaj COVID-19 na poslovanje vinogradara i vinara, izmjeriti otpornost anketiranih vinogradarsko-vinarskih gospodarstava te istražiti korelaciju COVID-19 s otpornošću anketiranih gospodarstava. Za potrebe ovog rada provedena je anketa na uzorku od 72 vinogradarsko- vinarska gospodarstva iz Jadranske Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazuju na to kako je COVID- 19 na poslovanje anketiranih gospodarstava najviše utjecao kroz smanjen broj turističkih dolazaka. Također, korelacijskom analizom utvrđeno je kako nakon suočavanja s izazovnim razdobljem, mogućnost veće radikalne reorganizacije poslovanja imaju gospodarstva koja su u posljednjih pet godina ulagala u opremu, tehnologiju i infrastrukturu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Čop (mentor)

Avatar Url Gabriela Sušac (autor)

Avatar Url Mario Njavro (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sušac, Gabriela
Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sušac, G. (2021) 'Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}ac, Gabriela}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {COVID-19, vinogradarstvo i vinarstvo, otpornost poljoprivrednih gospodarstava, rizik, strategije za upravljanje rizikom}, title = {Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara}, keyword = {COVID-19, vinogradarstvo i vinarstvo, otpornost poljoprivrednih gospodarstava, rizik, strategije za upravljanje rizikom}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}ac, Gabriela}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {COVID-19, viticulture and winemaking, resilience of farms, risk, risk management strategies}, title = {Impact of Covid-19 on the resilience of vine growers and wine producers}, keyword = {COVID-19, viticulture and winemaking, resilience of farms, risk, risk management strategies}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font