Pregled bibliografske jedinice broj: 1138373
Utjecaj parametara ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na izolaciju bioaktivnih spojeva iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.)
Utjecaj parametara ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na izolaciju bioaktivnih spojeva iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1138373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na izolaciju bioaktivnih spojeva iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.)
(Influence of accelerated solvent extraction parameters on isolation of bioactive compounds from sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.))
Autori
Staroveški, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2021
Stranica
41
Mentor
Repajić, Maja
Ključne riječi
pasji trn ; ASE ; ukupni fenoli ; biljni pigmenti ; antioksidacijski kapacitet
(sea buckthorn ; ASE ; total phenols ; plant pigments ; antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre ubrzane ekstrakcije otapalima (ASE) pri povišenom tlaku pri kojima se postiže maksimalni prinos bioaktivnih spojeva izoliranih iz ploda pasjeg trna. Tijekom optimiranja uvjeta ASE varirani su parametri ekstrakcije: temperatura (80, 100 i 120 °C), statičko vrijeme ekstrakcije (5, 10 i 15 min) te broj ciklusa (1, 2 i 3 ciklusa), a kao ekstrakcijsko otapalo korištena je 70 %-tna vodena otopina etanola. U dobivenim ekstraktima provedena je spektrofotometrijska analiza te je određen udio ukupnih fenola, klorofila a i b, ukupnih klorofila te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Maseni udio ukupnih fenola u plodu pasjeg trna određen je u rasponu vrijednosti od 220, 27 do 688, 27 mg GAE 100 g-1 s.t., ukupnih klorofila od 18, 35 do 99, 59 mg 100 g-1 s.t, klorofila a od 5, 33 do 28, 24 mg 100 g-1 s.t, klorofila b od 13, 02 do 71, 35 mg 100 g-1 s.t, a antioksidacijski kapacitet kretao se od 1, 07 do 3, 24 mmol TE 100 g-1 s.t.. Statistička analiza pokazala je da su svi ispitivani parametri ekstrakcije imali statistički značajan utjecaj (p < 0, 01) na masene udjele analiziranih spojeva i antioksidacijski kapacitet pri čemu je najviša učinkovitost ASE postignuta pri sljedećim uvjetima: temperatura 120 °C, statičko vrijeme ekstrakcije 15 min i 3 ciklusa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Repajić
(mentor)