Pregled bibliografske jedinice broj: 1138145
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1138145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne
kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri
suboptimalnoj temepraturi
(Increase in biomass of amylolytic lactic acid
bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
during batch cultivationon on maltose at
suboptimal temperature)
Autori
Bis, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Anita Slavica
Ključne riječi
amilolitička bakterija mliječne kiseline, maltoza, šaržni uzgoj, bakterijska biomasa, analitičke metode
(amylolytic lactic acid bacterium, maltose , batch cultivation, bacterial biomass, analytical methods)
Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T pri suboptimalnoj temperaturi, konstantnoj pH vrijednosti i bez aeracije tijekom šaržnog uzgoja može koristiti maltozu kao izvor ugljika i energije i rasti u odabranim uvjetima. Porast bakterijske biomase može se pratiti određivanjem optičke gustoće izuzete suspenzije kao i prvog razrjeđenja ove suspenzije. Iz dobivenih rezultata procijenjeno je trajanje faza rasta ovog soja kao i specifična brzina rasta. Optička gustoća u skladu je sa podacima dobivenim za koncentraciju suhe tvari bakterijske biomase kao i rezultatima određivanja broja stanica u određenom volumenu suspenzije. Tradicionalne metode za praćenje porasta bakterijske biomase, određivanje faza rasta i procjena nekih parametara, kao što je specifična brzina rasta bakterijskog soja, pouzdane su i u međusobnom skladu, naročito tijekom eksponencijalne faze rasta radnog mikroorganizma i to u laboratorijskom mjerilu. Na temelju ovih rezultata može se planirati uzgoj ovog potencijalnog industrijskog soja u većem mjerilu uz primjenu ovih metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)