Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1138145

Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi


Bis, Ana
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1138145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi
(Increase in biomass of amylolytic lactic acid bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivationon on maltose at suboptimal temperature)

Autori
Bis, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Anita Slavica

Ključne riječi
amilolitička bakterija mliječne kiseline, maltoza, šaržni uzgoj, bakterijska biomasa, analitičke metode
(amylolytic lactic acid bacterium, maltose , batch cultivation, bacterial biomass, analytical methods)

Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T pri suboptimalnoj temperaturi, konstantnoj pH vrijednosti i bez aeracije tijekom šaržnog uzgoja može koristiti maltozu kao izvor ugljika i energije i rasti u odabranim uvjetima. Porast bakterijske biomase može se pratiti određivanjem optičke gustoće izuzete suspenzije kao i prvog razrjeđenja ove suspenzije. Iz dobivenih rezultata procijenjeno je trajanje faza rasta ovog soja kao i specifična brzina rasta. Optička gustoća u skladu je sa podacima dobivenim za koncentraciju suhe tvari bakterijske biomase kao i rezultatima određivanja broja stanica u određenom volumenu suspenzije. Tradicionalne metode za praćenje porasta bakterijske biomase, određivanje faza rasta i procjena nekih parametara, kao što je specifična brzina rasta bakterijskog soja, pouzdane su i u međusobnom skladu, naročito tijekom eksponencijalne faze rasta radnog mikroorganizma i to u laboratorijskom mjerilu. Na temelju ovih rezultata može se planirati uzgoj ovog potencijalnog industrijskog soja u većem mjerilu uz primjenu ovih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bis, Ana
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bis, A. (2017) 'Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bis, Ana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, maltoza, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, bakterijska biomasa, analiti\v{c}ke metode}, title = {Porast biomase amiloliti\v{c}ke bakterije mlije\v{c}ne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi \v{s}ar\v{z}nim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi}, keyword = {amiloliti\v{c}ka bakterija mlije\v{c}ne kiseline, maltoza, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, bakterijska biomasa, analiti\v{c}ke metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bis, Ana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {amylolytic lactic acid bacterium, maltose , batch cultivation, bacterial biomass, analytical methods}, title = {Increase in biomass of amylolytic lactic acid bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivationon on maltose at suboptimal temperature}, keyword = {amylolytic lactic acid bacterium, maltose , batch cultivation, bacterial biomass, analytical methods}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font