Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137962

Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca


Škarica, Antonia
Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1137962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca
(Selection of a method for the extraction of polyphenols from plantain leaves)

Autori
Škarica, Antonia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
trputac, polifenoli, ekstrakcija, DES, NADES
(plantain, polyphenols, extraction, DES, NADES)

Sažetak
Biljke su važan dio ishrane ljudi te se zbog svog sastava od davnina koriste u terapeutske svrhe. Njihovi sekundarni metaboliti, polifenoli, osim što imaju važnu ulogu u fiziologiji biljke, pokazuju brojne zdravstvene dobrobiti koje se sve više istražuju. Zbog blagotvornih komponenti koje posjeduju, bilježi se porast korištenja biljaka u prehrambenoj, kozmetičkoj te farmaceutskoj industriji. U ovom radu ispitivana je ekstrahirana koncentracija polifenola iz usitnjenog i osušenog lista biljke trputac koristeći niskotemperaturna eutektička otapala. Niskotemperaturna eutektička otapala podliježu zakonima zelene kemije te pronalaze sve veću upotrebu u kemijskim procesima. U radu su se koristila tri niskotemperaturna eutektička otapala pripravljena iz komponenti: betain, fruktoza i glicerol, mliječna kiselina i glicerol te mliječna kiselina, fruktoza i glicerol. Provedena je ekstrakcija na magnetskoj miješalici te se proveo test viskoznosti i polarnosti priređenih otapala. Za daljnje ispitivanje ekstrakcije odabrano je otapalo s mliječnom kiselinom, fruktozom i glicerolom koje je pokazivalo najveću polarnost i najmanju viskoznost. Provedene su ekstrakcije magnetskom miješalicom, tresilicom, ultrazvučnom sondom i ultrazvučnom kupelji u različitim vremenima. Najveća koncentracija polifenola dobivena je ekstrakcijom na magnetskoj miješalici, a najkraće vrijeme provedbe procesa postiže se ekstrakcijom pomoću ultrazvučne sonde.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škarica, Antonia
Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Škarica, A. (2021) 'Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}karica, Antonia}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {trputac, polifenoli, ekstrakcija, DES, NADES}, title = {Odabir metode za provedbu ekstrakcije polifenola iz lista trputca}, keyword = {trputac, polifenoli, ekstrakcija, DES, NADES}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}karica, Antonia}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {plantain, polyphenols, extraction, DES, NADES}, title = {Selection of a method for the extraction of polyphenols from plantain leaves}, keyword = {plantain, polyphenols, extraction, DES, NADES}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font