Pregled bibliografske jedinice broj: 1137869
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline, 2021., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1137869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska
aktivnost nutraceutika iz komine masline
(Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative
Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals)
Autori
Radić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2021
Stranica
96
Mentor
Dubravka Vitali Čepo
Ključne riječi
fenoli komine masline ; antioksidans ; bioraspoloživost ; interakcije fenol-hrana
(olive pomace phenols ; antioxidant ; bioavailability ; food-phenol interaction)
Sažetak
Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb