Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137869

Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline


Radić, Kristina
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline, 2021., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1137869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline
(Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals)

Autori
Radić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2021

Stranica
96

Mentor
Dubravka Vitali Čepo

Ključne riječi
fenoli komine masline ; antioksidans ; bioraspoloživost ; interakcije fenol-hrana
(olive pomace phenols ; antioxidant ; bioavailability ; food-phenol interaction)

Sažetak
Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)

Avatar Url Kristina Radić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Radić, Kristina
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline, 2021., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Radić, K. (2021) 'Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline', doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Kristina}, year = {2021}, pages = {96}, keywords = {fenoli komine masline, antioksidans, bioraspolo\v{z}ivost, interakcije fenol-hrana}, title = {Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline}, keyword = {fenoli komine masline, antioksidans, bioraspolo\v{z}ivost, interakcije fenol-hrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Kristina}, year = {2021}, pages = {96}, keywords = {olive pomace phenols, antioxidant, bioavailability, food-phenol interaction}, title = {Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals}, keyword = {olive pomace phenols, antioxidant, bioavailability, food-phenol interaction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font