Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137300

Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje


Arapović, Martina
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Mostar


CROSBI ID: 1137300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje
(The presence of gluten in food and its impact on health)

Autori
Arapović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Mostar

Datum
14.07

Godina
2021

Stranica
40

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
gluten ; bjelančevine ; žitarice ; soja ; proizvodi ; bolesti ; alergeni ; kontrola označavanja
(gluten ; proteins ; cereals ; soy ; products ; diseases ; allergens ; labeling control)

Sažetak
Gluten je sveprisutna bjelančevina i deklarirani alergen, kako u žitaricama, tako i u proizvodima od istih pa sve do mesnih proizvoda. Nalazi se u kemijskom sastavu žitarica, izuzev heljde, riže i kukuruza. U mesne proizvode dodaje se kao aditiv budući da je jeftin, a povećava količinu ukupnih bjelančevina. Gluten je, danas, sve veći uzročnih upalnih stanja i raznih bolesti pa tako i sam uzrokuje bolesno stanje, tzv. celijakiju. Vrlo je važno deklarirati prisutnost glutena te osvijestiti potrošače o mogućoj prisutnosti ovog alergena u hrani u cilju sprječavanja moguće reakcije ukoliko je osoba alergična ili intolerantna na ovaj sastojak, odnosno boluje od celijakije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Arapović, Martina
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Mostar
Arapović, M. (2021) 'Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje', diplomski rad, preddiplomski, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Arapovi\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {gluten, bjelan\v{c}evine, \v{z}itarice, soja, proizvodi, bolesti, alergeni, kontrola ozna\v{c}avanja}, title = {Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje}, keyword = {gluten, bjelan\v{c}evine, \v{z}itarice, soja, proizvodi, bolesti, alergeni, kontrola ozna\v{c}avanja}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Arapovi\'{c}, Martina}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {gluten, proteins, cereals, soy, products, diseases, allergens, labeling control}, title = {The presence of gluten in food and its impact on health}, keyword = {gluten, proteins, cereals, soy, products, diseases, allergens, labeling control}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font