Pregled bibliografske jedinice broj: 1137300
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Mostar
CROSBI ID: 1137300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje
(The presence of gluten in food and its impact on health)
Autori
Arapović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Mostar
Datum
14.07
Godina
2021
Stranica
40
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
gluten ; bjelančevine ; žitarice ; soja ; proizvodi ; bolesti ; alergeni ; kontrola označavanja
(gluten ; proteins ; cereals ; soy ; products ; diseases ; allergens ; labeling control)
Sažetak
Gluten je sveprisutna bjelančevina i deklarirani alergen, kako u žitaricama, tako i u proizvodima od istih pa sve do mesnih proizvoda. Nalazi se u kemijskom sastavu žitarica, izuzev heljde, riže i kukuruza. U mesne proizvode dodaje se kao aditiv budući da je jeftin, a povećava količinu ukupnih bjelančevina. Gluten je, danas, sve veći uzročnih upalnih stanja i raznih bolesti pa tako i sam uzrokuje bolesno stanje, tzv. celijakiju. Vrlo je važno deklarirati prisutnost glutena te osvijestiti potrošače o mogućoj prisutnosti ovog alergena u hrani u cilju sprječavanja moguće reakcije ukoliko je osoba alergična ili intolerantna na ovaj sastojak, odnosno boluje od celijakije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija