Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137072

Karakterizacija bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva


Žepić, Ivana
Karakterizacija bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1137072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva
(Characterization of the bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) using fractionation of poylphenolic compounds)

Autori
Žepić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
34

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; dobričica ; frakcioniranje ; HPLC ; polifenolni spojevi
(antioxidant capacity ; ground ivy ; fractionation ; HPLC ; polyphenols)

Sažetak
Dobričica (Glechoma hederacea L.) je ljekovita biljka s dugom tradicijom primjene u narodnoj medicini. Biološki aktivne komponente dobričice odgovorne za njezina ljekovita svojstva su polifenolni spojevi. U svrhu detaljnije karakterizacije polifenolnog sastava dobričice, cilj rada bio je primjenom postupka frakcioniranja izdvojiti i analizirati četiri frakcije: slobodni topljivi, esterificirani, glikozilirani i netopljivi vezani polifenolni spojevi. Dobivene frakcije analizirane su primjenom spektrofotometrijske (udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet) te HPLC-DAD (pojedinačni polifenolni spojevi) metodologije. U dobričici su polifenoli većinski prisutni kao esteri kafeinske kiseline- ružmarinska (6, 64 mg g-1s.tv.) i klorogenska kiselina (1, 11 mg g-1s.tv.) te kao flavonoid rutin (1, 87 mg g-1s.tv.). U frakciji glikoziliranih polifenolnih spojeva identificiran je kvercetin što potvrđuje da je rutin dominantan glikozid u izvornom ekstraktu. Prisutnost sinapinske kiseline u frakciji esterificiranih polifenolnih spojeva upućuje na moguće postojanje složenijih esterificiranih konjugata. Vezani polifenolni spojevi nemaju izražen doprinos na polifenolni sastav dobričice. Najveći antioksidacijski kapacitet, prema ABTS i DPPH metodi, određen je u frakciji slobodnih topljivih polifenolnih spojeva (80, 15 µmol Trolox-a g-1s.t.v. ABTS ; 70, 25 µmol Trolox-a g-1s.t.v. DPPH). Dobričica se može smatrati dobrim izvorom polifenola izraženog antioksidacijskog kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žepić, Ivana
Karakterizacija bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
Žepić, I. (2021) 'Karakterizacija bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva', diplomski rad, preddiplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}epi\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, dobri\v{c}ica, frakcioniranje, HPLC, polifenolni spojevi}, title = {Karakterizacija bioaktivnog sastava dobri\v{c}ice (Glechoma hederacea L.) primjenom frakcioniranja polifenolnih spojeva}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, dobri\v{c}ica, frakcioniranje, HPLC, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}epi\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {34}, keywords = {antioxidant capacity, ground ivy, fractionation, HPLC, polyphenols}, title = {Characterization of the bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) using fractionation of poylphenolic compounds}, keyword = {antioxidant capacity, ground ivy, fractionation, HPLC, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font