Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137030

Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave


Komes, Draženka; Šeremet, Danijela; Mandura, Ana; Vojvodić Cebin, Aleksandra
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2021. str. 207-237


CROSBI ID: 1137030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave
(Valorization of bioactive potential of coffee by- products)

Autori
Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana ; Vojvodić Cebin, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Studio HS internet

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
207-237

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
bioaktivni sastojci ; kaskara ; pergamentna ovojnica ; srebrna pokožica ; talog kave
(bioactive compounds ; cascara ; parchment ; silver skin ; coffee grounds)

Sažetak
U cilju povećanja ekoodrživosti industrije kave, ali i u skladu sa smjernicama kružnog gospodarstva, posljednjih godina posebno zanimanje znanstvene zajednice, ali i različitih grana industrije, usmjereno je na valorizaciju nusproizvoda kave. Aktualnosti tematike doprinosi rastuća proizvodnja i konzumacija kave što rezultira sve većom količinom nastalih nusproizvoda te vezanim ekonomskim i ekološkim opterećenjima. Da bi se pripremio napitak kave, približno 90 % jestivih dijelova ploda kave izdvajaju se kao nusproizvodi primarne (usplođe ili kaskara, pulpa, pergamentna ovojnica, pektinski sloj) i sekundarne prerade kave (srebrna pokožica i talog). Zbog bogatog i raznolikog sastava, posebice prisutnosti različitih bioaktivnih sastojaka i njihovih brojnih pozitivnih zdravstvenih učinaka, novija znanstvena istraživanja usmjerena su na ispitivanje potencijala nusproizvoda kave kao izvora funkcionalnih sastojaka, kao i njihove primjene u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. U ovom radu dan je kratki pregled faza nastanka pojedinih nusproizvoda kave, njihov kemijski i bioaktivni sastav te mogućnosti valorizacije bioaktivnog sastava u proizvodnji novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Komes, Draženka; Šeremet, Danijela; Mandura, Ana; Vojvodić Cebin, Aleksandra
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2021. str. 207-237
Komes, D., Šeremet, D., Mandura, A. & Vojvodić Cebin, A. (2021) Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.. Osijek, Studio HS internet, str. 207-237.
@inbook{inbook, author = {Komes, Dra\v{z}enka and \v{S}eremet, Danijela and Mandura, Ana and Vojvodi\'{c} Cebin, Aleksandra}, year = {2021}, pages = {207-237}, keywords = {bioaktivni sastojci, kaskara, pergamentna ovojnica, srebrna poko\v{z}ica, talog kave}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave}, keyword = {bioaktivni sastojci, kaskara, pergamentna ovojnica, srebrna poko\v{z}ica, talog kave}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Komes, Dra\v{z}enka and \v{S}eremet, Danijela and Mandura, Ana and Vojvodi\'{c} Cebin, Aleksandra}, year = {2021}, pages = {207-237}, keywords = {bioactive compounds, cascara, parchment, silver skin, coffee grounds}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Valorization of bioactive potential of coffee by- products}, keyword = {bioactive compounds, cascara, parchment, silver skin, coffee grounds}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font