Pregled bibliografske jedinice broj: 1137030
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2021. str. 207-237
CROSBI ID: 1137030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda
kave
(Valorization of bioactive potential of coffee by-
products)
Autori
Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana ; Vojvodić Cebin, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Studio HS internet
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
207-237
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
bioaktivni sastojci ; kaskara ; pergamentna ovojnica ; srebrna pokožica ; talog kave
(bioactive compounds ; cascara ; parchment ; silver skin ; coffee grounds)
Sažetak
U cilju povećanja ekoodrživosti industrije kave, ali i u skladu sa smjernicama kružnog gospodarstva, posljednjih godina posebno zanimanje znanstvene zajednice, ali i različitih grana industrije, usmjereno je na valorizaciju nusproizvoda kave. Aktualnosti tematike doprinosi rastuća proizvodnja i konzumacija kave što rezultira sve većom količinom nastalih nusproizvoda te vezanim ekonomskim i ekološkim opterećenjima. Da bi se pripremio napitak kave, približno 90 % jestivih dijelova ploda kave izdvajaju se kao nusproizvodi primarne (usplođe ili kaskara, pulpa, pergamentna ovojnica, pektinski sloj) i sekundarne prerade kave (srebrna pokožica i talog). Zbog bogatog i raznolikog sastava, posebice prisutnosti različitih bioaktivnih sastojaka i njihovih brojnih pozitivnih zdravstvenih učinaka, novija znanstvena istraživanja usmjerena su na ispitivanje potencijala nusproizvoda kave kao izvora funkcionalnih sastojaka, kao i njihove primjene u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. U ovom radu dan je kratki pregled faza nastanka pojedinih nusproizvoda kave, njihov kemijski i bioaktivni sastav te mogućnosti valorizacije bioaktivnog sastava u proizvodnji novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Mandura
(autor)
Aleksandra Vojvodić Cebin
(autor)
Danijela Šeremet
(autor)
Draženka Komes
(autor)