Pregled bibliografske jedinice broj: 1136691
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA OBOGAĆENIH EKSTRAKTIMA LIŠĆA MASLINE I KOPRIVE ZA PRŽENJE KRUMPIRA
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA OBOGAĆENIH EKSTRAKTIMA LIŠĆA MASLINE I KOPRIVE ZA PRŽENJE KRUMPIRA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA OBOGAĆENIH EKSTRAKTIMA
LIŠĆA MASLINE I KOPRIVE ZA PRŽENJE KRUMPIRA
(APPLICATION OF EDIBLE COATINGS ENRICHED WITH
EXTRACTS FROM OLIVE AND NETTLE LEAVES FOR POTATO
FRYING)
Autori
Radošević, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
47
Mentor
Kurek, Mia
Ključne riječi
krumpir, prženje, masti, jestivi filmovi, list masline, list koprive
(potato, frying, oils, edible coatings, olive leaf, nettle leaf)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj jestivih filmova od karboksimetil celuloze ili gume arabike obogaćenih s ekstraktima lišća masline ili koprive [u koncenteracijama od 0, 5 i 1, 5 % (m/v)] na senzorska svojstva (prije i nakon prženja), te smanjenje udjela masti u prženom krumpiru. Vrsta polimera značajano je utjecala na boju sirovih krumpira, dok primjenom ekstrakata dolazi do značajnijeg posmeđivanja i sirovog i prženog krumpira. Korištenjem premaza neovisno o sastavu dolazi do promjene mirisa i okusa, dok se pri višim koncentracijama ekstrakta primjećuje niža razina zauljenosti. Udio ukupnih fenola viši je u uzorcima s ekstraktom lista masline u odnosu na uzorke s ekstraktom lista koprive. Iako se udio masti smanjio u premazanim uzorcima, značajnije razlike obzirom na vrstu ekstrakta nije bilo, ukazujući da ekstrakti lista koprive ili masline u primjenjenim koncentracijama nemaju ulogu u redukciji masti u odnosu na premaze bez ekstrakta. Ovo istraživanje ukazuje kako korištenje premaza može biti djelotvoran način smanjenja apsorpcije masti u krumpirima prženim u ulju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mia Kurek
(mentor)