Pregled bibliografske jedinice broj: 1136638
Mikrobiološka procjena rizika u hrani
Mikrobiološka procjena rizika u hrani, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka procjena rizika u hrani
(Microbiological risk assessment in food)
Autori
Kos, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
procjena rizika, mikrobiološke opasnosti, sigurnost hrane
(risk assessment, microbiological hazards, food safety)
Sažetak
Mikrobiološka procjena rizika u higijeni hrane koristi se u različitim modelima i kombinacijama mikroorganizama i vrsta hrane, a posebno je primjenjiva u kontekstu poljoprivredno- prehrambenog lanca. Pojave novih bioloških opasnosti tj. patogenih mikroorganizama u veterinarskom javnom zdravstvu iziskuje kontinuirana istraživanja i procjenu rizika za potrošače. U procjeni rizika u mikrobiologiji hrane korisni su različiti simulacijski modeli i matematička predviđanja, za koja su potrebni definirani ulazni podaci koje generiraju aktualna i konkretna znanstvena istraživanja. Prediktivna mikrobiologija u području higijene hrane može znatno doprinijeti brzini procesa procjene rizika i donošenju pravovremenih i pouzdanih odluka u upravljanju rizikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina