Pregled bibliografske jedinice broj: 1136549
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1136549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane
(Diverse application of nuclear magnetic resonance (NMR) in food analysis)
Autori
Lastovčić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Barišić, Lidija
Ključne riječi
Autentičnost ; Bioaktivne molekule ; Konzerviranje ; NMR-analiza hrane
(Authenticity ; Bioactive molecules ; Preservation ; NMR analysis f food)
Sažetak
Kvalitativna i kvantitativna analiza hrane omogućuje prehrambenim tehnolozima plasiranje kvalitetnog, ujednačenog i ispravnog proizvoda na tržište. Razvoj industrijske proizvodnje hrane zahtijeva i razvoj analitičkih metoda za procjenu kvalitete namirnica. NMR-spektroskopija idealan je alat za takve analize jer je brza metoda, nedestruktivna prema analiziranom uzorku i jednostavna za korištenje. Magnetsko rezonancijsko oslikavanje (MRI) je metoda koja se zasniva na NMR i omogućuje praćenje promjena u strukturi namirnica kroz sve faze proizvodnje. Rezultati dobiveni pomoću ovih metoda izvor su informacija pomoću kojih se optimiziraju svi koraci u proizvodnji hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Barišić
(mentor)