Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136549

Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane


Lastovčić, Maja
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1136549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane
(Diverse application of nuclear magnetic resonance (NMR) in food analysis)

Autori
Lastovčić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Barišić, Lidija

Ključne riječi
Autentičnost ; Bioaktivne molekule ; Konzerviranje ; NMR-analiza hrane
(Authenticity ; Bioactive molecules ; Preservation ; NMR analysis f food)

Sažetak
Kvalitativna i kvantitativna analiza hrane omogućuje prehrambenim tehnolozima plasiranje kvalitetnog, ujednačenog i ispravnog proizvoda na tržište. Razvoj industrijske proizvodnje hrane zahtijeva i razvoj analitičkih metoda za procjenu kvalitete namirnica. NMR-spektroskopija idealan je alat za takve analize jer je brza metoda, nedestruktivna prema analiziranom uzorku i jednostavna za korištenje. Magnetsko rezonancijsko oslikavanje (MRI) je metoda koja se zasniva na NMR i omogućuje praćenje promjena u strukturi namirnica kroz sve faze proizvodnje. Rezultati dobiveni pomoću ovih metoda izvor su informacija pomoću kojih se optimiziraju svi koraci u proizvodnji hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Barišić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lastovčić, Maja
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lastovčić, M. (2019) 'Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lastov\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {Autenti\v{c}nost, Bioaktivne molekule, Konzerviranje, NMR-analiza hrane}, title = {Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane}, keyword = {Autenti\v{c}nost, Bioaktivne molekule, Konzerviranje, NMR-analiza hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lastov\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {Authenticity, Bioactive molecules, Preservation, NMR analysis f food}, title = {Diverse application of nuclear magnetic resonance (NMR) in food analysis}, keyword = {Authenticity, Bioactive molecules, Preservation, NMR analysis f food}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font