Pregled bibliografske jedinice broj: 1136436
Utjecaj ekoloških pripravaka na prinos i mineralni sastav salate
Utjecaj ekoloških pripravaka na prinos i mineralni sastav salate // Proceedings book of the 2nd international conference the holistic approach to environment / Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran (ur.).
Sisak: Udruga za promicanje cjelovitog pristupa okolišu, 2021. str. 521-528 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1136436 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekoloških pripravaka na prinos i mineralni
sastav salate
(The effect of organic preparations on lettuce
yield and mineral content)
Autori
Radman, Sanja ; Škvorc, Josipa ; Opačić, Nevena ; Toth, Nina ; Benko, Božidar, Žutić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings book of the 2nd international conference the holistic approach to environment
/ Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran - Sisak : Udruga za promicanje cjelovitog pristupa okolišu, 2021, 521-528
Skup
2nd International Conference "The Holistic Approach to Environment"
Mjesto i datum
Online, 28.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
EkoBooster, gavez, kopriva, Lactuca sativa
(EkoBooster, comfrey, stinging nettle, Lactuca sativa)
Sažetak
U ekološkoj poljoprivredi ograničena je upotreba mineralnih gnojiva, što može biti otežavajući čimbenik u povrćarskoj proizvodnji. Cilj rada bio je ispitati utjecaj ekološki prihvatljivih pripravaka na tržni prinos i količinu makroelemenata (dušik, fosfor, kalij, kalcij i magnezij) u svježoj tvari salate (Lactuca sativa L.) sorte 'Quattro stagioni'. Testirana su dva tradicionalna pripravka (gavez i kopriva) te jedan komercijalni pripravak ('EkoBooster2') u odnosu na netretiranu varijantu (kontrola). Na temelju jednogodišnjeg istraživanja utvrđeno je da su svi primijenjeni pripravci imali pozitivan učinak na tržni prinos u odnosu na kontrolu, pri čemu je relativno najveći prinos ostvaren primjenom pripravka od koprive (1, 64 kg/m2). Opravdano najviše suhe tvari (5, 26 %) te fosfora i kalija u svježoj tvari (31, 0 i 406, 1 mg/100 g) imala je salata tretirana pripravkom od koprive, a najviše dušika (181, 6 mg/100 g) i magnezija (26, 63 mg/100 g) utvrđeno je u kontroli. Istraživani tradicionalni pripravci pokazali su se kao dobra alternativa gnojivima koja nemaju dozvolu za primjenu ekološkom sustavu proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb