Pregled bibliografske jedinice broj: 1136371
Istraživanje zeta potencijala modela klorogenska kiselina - ß-glukan
Istraživanje zeta potencijala modela klorogenska kiselina - ß-glukan, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1136371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje zeta potencijala modela klorogenska
kiselina - ß-glukan
(Zeta Potential Investigation of Chlorogenic Acid -
ß-Glukan Model)
Autori
Prskalo, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.06
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Tomac, Ivana ; Jakobek, Lidija
Ključne riječi
klorogenska kiselina ; zeta-potencijal ; β-glukan ; UV/Vis spektar
(chlorogenic acid ; zeta potential ; β-glucan ; UV/Vis spectra)
Sažetak
Zeta potencijal ili elektrokinetički potencijal definira se kao potencijal na udaljenosti plohe smicanja te predstavlja fizikalno svojstvo na površini neke molekule. Na vrijednost zeta potencijala utječu pH, koncentracija i provodljivost. Poznavanje zeta potencijala omogućuje razumijevanje i kontrolu stabilnosti molekula, predviđanje najstabilnijeg oblika neke molekule. Stabilnost neke molekule ovisi o zeta potencijalu i naboju na površini te molekule. Zadatak ovog diplomskog rada je bio odrediti vrijednost zeta potencijala modela klorogenska kiselina — β-glukana, otopine klorogenske kiseline i otopine β-glukana i predviditi najstabilnije ponašanje modela klorogenske kiseline — β-glukana. Zeta potencijal modela i otopina pratio se u različitim pH vrijednostima i u različitim koncentracijama. Snimljeni UV/Vis spektri modela klorogenska kiselina (25 mg L-1) — β- glukan (5 mg L-1) pokazali su dva apsorpcijska maksimuma u rasponu valnih duljina od 326 do 362 nm te na valnoj duljini od 984 nm te se mogu pripisati prisustvu klorogenske kiseline i β-glukanu. Model klorogenska kiselina (25 mg L- 1) − β-glukan (5 mg L-1) pokazao se najstabilniji u pH 10 (ζ = -28 do -30 mV) i u drugom satu provođenja eksperimenta (ζ = -32, 9 mV). Promjena pH vrijednosti, vrijeme ispitivanja i koncentracija modela klorogenska kiselina − β-glukan utječu na izgled UV/Vis spektara i iznos zeta potencijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek