Pregled bibliografske jedinice broj: 1136201
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1136201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje
bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i
ljuske oraha
(The impact of extractions conditions on
bioactive compounds extractability from cocoa
bean shell and walnut shell)
Autori
Sonja, Vrtar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2021
Stranica
87
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Vojvodić Cebin, Aleksandra
Ključne riječi
ekstrakcija ; ljuska kakaovog zrna ; ljuska oraha ; metilksantini ; polifenoli
(cocoa bean shell ; extraction ; methylxanthines ; polyphenols ; walnut shell)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti ljusku kakaovog zrna te ljusku oraha kao potencijalne inovativne izvore polifenola i metilksantina te ispitati učinkovitost konvencionalnih i inovativnih tehnika ekstrakcije u izdvajanju istih. Ekstrakti su pripremljeni korištenjem vodeno - etanolnih otopina, u kombinaciji s tri konvencionalne tehnike ekstrakcije (infuzija, dekokcija, maceracija) te ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Dobivenim ekstraktima određen je udjel ukupnih polifenola, ukupnih proantocijanidina i antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda, kao i udjel pojedinačnih spojeva primjenom HPLC-DAD analize. Najviši udjeli mjerenih parametara određeni su u ekstraktima pripremljenima dekokcijom i infuzijom, dok je primjena ultrazvuka rezultirala nižom ekstrakcijskom učinkovitošću. Od bioaktivnih spojeva u ljusci kakaovog zrna dominirali su teobromin (0, 66 %) i proantocijanidini (0, 13 %). U ljusci oraha, uz proantocijanidine, najviše su bili zastupljeni derivati hidroksibenzojevih kiselina, među kojima se isticala elaginska kiselina (0, 015 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Pravni fakultet, Zagreb