Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1136201

Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha


Sonja, Vrtar
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1136201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha
(The impact of extractions conditions on bioactive compounds extractability from cocoa bean shell and walnut shell)

Autori
Sonja, Vrtar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2021

Stranica
87

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Vojvodić Cebin, Aleksandra

Ključne riječi
ekstrakcija ; ljuska kakaovog zrna ; ljuska oraha ; metilksantini ; polifenoli
(cocoa bean shell ; extraction ; methylxanthines ; polyphenols ; walnut shell)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti ljusku kakaovog zrna te ljusku oraha kao potencijalne inovativne izvore polifenola i metilksantina te ispitati učinkovitost konvencionalnih i inovativnih tehnika ekstrakcije u izdvajanju istih. Ekstrakti su pripremljeni korištenjem vodeno - etanolnih otopina, u kombinaciji s tri konvencionalne tehnike ekstrakcije (infuzija, dekokcija, maceracija) te ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Dobivenim ekstraktima određen je udjel ukupnih polifenola, ukupnih proantocijanidina i antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda, kao i udjel pojedinačnih spojeva primjenom HPLC-DAD analize. Najviši udjeli mjerenih parametara određeni su u ekstraktima pripremljenima dekokcijom i infuzijom, dok je primjena ultrazvuka rezultirala nižom ekstrakcijskom učinkovitošću. Od bioaktivnih spojeva u ljusci kakaovog zrna dominirali su teobromin (0, 66 %) i proantocijanidini (0, 13 %). U ljusci oraha, uz proantocijanidine, najviše su bili zastupljeni derivati hidroksibenzojevih kiselina, među kojima se isticala elaginska kiselina (0, 015 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Pravni fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sonja, Vrtar
Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Sonja, V. (2021) 'Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sonja, Vrtar}, year = {2021}, pages = {87}, keywords = {ekstrakcija, ljuska kakaovog zrna, ljuska oraha, metilksantini, polifenoli}, title = {Utjecaj ekstrakcijskih uvjeta na izdvajanje bioaktivnih spojeva iz ljuske kakaovog zrna i ljuske oraha}, keyword = {ekstrakcija, ljuska kakaovog zrna, ljuska oraha, metilksantini, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sonja, Vrtar}, year = {2021}, pages = {87}, keywords = {cocoa bean shell, extraction, methylxanthines, polyphenols, walnut shell}, title = {The impact of extractions conditions on bioactive compounds extractability from cocoa bean shell and walnut shell}, keyword = {cocoa bean shell, extraction, methylxanthines, polyphenols, walnut shell}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font