Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135973

Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava


Miličević, Magdalena
Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava
(Influence of high intensity ultrasound parameters on the stability of particles with different diameter within the dispersion system)

Autori
Miličević, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2021

Stranica
36

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
disperzi sustav, sojino mlijeko, stabilnost čestica, ultrazvuk visokog intenziteta
(dispersion system, high-intensity ultrasound, particle stability, soy milk)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka na stabilnost sojinog mlijeka sa česticama badema različitog stupnja krupnoće. Stabilnost sustava interpretirana je određivanjem sljedećih fizikalnih svojstava: temperature, prividne viskoznosti, gustoće, raspodjele veličine čestica i indeksa stabilnosti uzoraka (ISU) kao posljedica izmjerenih vrijednosti apsorbancije i apsorbancije nakon 24 sata. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama od 60 i 100 %, vremenu od 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. ANOVA analizom dobivenih podataka ustanovljeno je da se najveća razina stabilnosti postiže amplitudom od 60 %, vremenom obrade od 10 minuta, sondom 10 mm sa povećanom učestalosti čestica badema od 0, 05 – 1 µm i 9 – 2000 µm. Navedene procesne parametre možemo smatrati optimalnima, ali se i pri ostalim odabranim parametrima sustavi smatraju izrazito stabilnima. Postignuta je statistički značajna promjena svih promatranih fizikalnih svojstava osim gustoće sa postignutim vrijednostima ISU od 200 – 1000 sati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Magdalena
Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Miličević, M. (2021) 'Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Magdalena}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {disperzi sustav, sojino mlijeko, stabilnost \v{c}estica, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost \v{c}estica razli\v{c}itog promjera unutar disperznog sustava}, keyword = {disperzi sustav, sojino mlijeko, stabilnost \v{c}estica, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Magdalena}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {dispersion system, high-intensity ultrasound, particle stability, soy milk}, title = {Influence of high intensity ultrasound parameters on the stability of particles with different diameter within the dispersion system}, keyword = {dispersion system, high-intensity ultrasound, particle stability, soy milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font