Pregled bibliografske jedinice broj: 1135919
Vrhnje-delikatesa za svaki dan
Vrhnje-delikatesa za svaki dan, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1135919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrhnje-delikatesa za svaki dan
(Cream-delicacy for every day)
Autori
Dolenčić Špehar, Iva
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
vrhnje, kiselo vrhnje, mljekarska kultura
(cream, sour cream, dairy culture)
Sažetak
Vrhnje je emulzija mliječne masti i obranog mlijeka, izdvaja se postupkom separacije pri čemu udjel mliječne masti mora biti viši od 10%. Prema Codex Standardu, proizvodnja vrhnja uključuje postupke kojim se vrhnje podvrgava odgovarajućim tretmanima radi dobivanja proizvoda karakterističnih svojstava. U tom smislu razlikujemo: tekuće vrhnje, vrhnje za tučenje, vrhnje pakirano pod pritiskom, tučeno vrhnje-šlag, fermentirano te zakiseljeno vrhnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija