Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135889

Kultura u proizvodnji maslaca


Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija
Kultura u proizvodnji maslaca // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2021. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 1135889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kultura u proizvodnji maslaca
(Culture in butter production)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Bendelja Ljoljić, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Festival znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.05.2021. - 20.05.2021

Vrsta sudjelovanja
Radionica

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
vrhnje, maslac, kultura
(cream, butter, culture)

Sažetak
Maslac je mliječni proizvod s visokim udjelom mliječne masti, koristi se kao namaz i/ili dodatak hrani. Dobiva se postupkom butrifikacije svježeg ili fermentiranog vrhnja. Maslac proizveden od svježeg vrhnja ima blago izraženu aromu dok maslac proizveden od fermentiranog vrhnja karakterizira intenzivnija aroma. Fermentacija vrhnja rezultat je djelovanja dodane mikrobne kulture u čijem su sastavu najčešće prisutne Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis i Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Upravo je intenzivnija aroma jedan od mogućih razloga slabije potražnje fermentiranog maslaca na našem tržištu. Odgovore na pitanja zašto je važna kultura i kako se izrađuje fermentirani maslac, dobit ćete sudjelovanjem na našoj radionici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija
Kultura u proizvodnji maslaca // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2021. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Dolenčić Špehar, I. & Bendelja Ljoljić, D. (2021) Kultura u proizvodnji maslaca. U: Festival znanosti.
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija}, year = {2021}, keywords = {vrhnje, maslac, kultura}, title = {Kultura u proizvodnji maslaca}, keyword = {vrhnje, maslac, kultura}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija}, year = {2021}, keywords = {cream, butter, culture}, title = {Culture in butter production}, keyword = {cream, butter, culture}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font