Pregled bibliografske jedinice broj: 1135889
Kultura u proizvodnji maslaca
Kultura u proizvodnji maslaca // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2021. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 1135889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultura u proizvodnji maslaca
(Culture in butter production)
Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Bendelja Ljoljić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.05.2021. - 20.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vrhnje, maslac, kultura
(cream, butter, culture)
Sažetak
Maslac je mliječni proizvod s visokim udjelom mliječne masti, koristi se kao namaz i/ili dodatak hrani. Dobiva se postupkom butrifikacije svježeg ili fermentiranog vrhnja. Maslac proizveden od svježeg vrhnja ima blago izraženu aromu dok maslac proizveden od fermentiranog vrhnja karakterizira intenzivnija aroma. Fermentacija vrhnja rezultat je djelovanja dodane mikrobne kulture u čijem su sastavu najčešće prisutne Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis i Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Upravo je intenzivnija aroma jedan od mogućih razloga slabije potražnje fermentiranog maslaca na našem tržištu. Odgovore na pitanja zašto je važna kultura i kako se izrađuje fermentirani maslac, dobit ćete sudjelovanjem na našoj radionici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb