Pregled bibliografske jedinice broj: 1135517
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND // 1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1) / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska Alzheimer alijansa, 2021. str. 114-114 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1135517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove
bolesti prema dijeti MIND
(Five dietary guidelines in the prevention of
Alzheimer's disease according to the MIND diet)
Autori
Maltarić, Manuela ; Peter, Krunoslav ; Tomasović Mrčela, Nada ; Kolarić, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1)
/ Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav - Zagreb : Hrvatska Alzheimer alijansa, 2021, 114-114
Skup
1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse = 1st Congress of the Croatian Alzheimer Alliance
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.05.2021. - 21.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrana ; hrana ; zdrava hrana ; dijeta MIND ; Alzheimer ; Alzheimerova bolest
(nutrition ; food ; healthy food ; MIND diet ; Alzheimer's ; Alzheimer's disease)
Sažetak
U svrhu prevencije Alzheimerove bolesti preporučuje se dijeta MIND (engl. Mediterranean- DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) – kombinacija mediteranske i dijete DASH (engl. the Dietary Approaches to Stop Hypertension) zbog utvrđene podudarnosti njezina pridržavanja i smanjene pojavnosti Alzheimerove bolesti. Dijeta MIND uključuje 15 komponenti – deset skupina hrane "zdrave za mozak" čija se konzumacija potiče i pet skupina hrane čija se konzumacija treba ograničiti : (1.) smanjiti unos zasićenih masti i transmasnih kiselina ; (2.) povrće, grahorice (grah, grašak i leća), voće i cjelovite žitarice trebale bi zamijeniti meso i mliječne proizvode kao osnovne prehrambene namirnice ; (3.) vitamin E trebalo bi unositi hranom, a ne visokodoziranim dodacima prehrani ; (4.) pouzdani izvori vitamina B12, poput obogaćene hrane ili dodataka prehrani s preporučenom dnevnom količinom (2, 4 mg za odrasle), trebali bi biti dio svakodnevne prehrane ; potrebno je redovito kontrolirati razinu vitamina B12 u krvi, jer mnogi čimbenici, uključujući i dob, smanjuju njegovu apsorpciju ; (5.) uzimaju se vitamini bez dodatka željeza i bakra, a dodaci prehrani sa željezom uzimaju se, ako to preporuči liječnik.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Branko Kolarić
(autor)
Nada Tomasović Mrčela
(autor)
Krunoslav Peter
(autor)
Manuela Maltarić
(autor)