Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135517

Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND


Maltarić, Manuela; Peter, Krunoslav; Tomasović Mrčela, Nada; Kolarić, Branko
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND // 1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1) / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska Alzheimer alijansa, 2021. str. 114-114 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1135517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND
(Five dietary guidelines in the prevention of Alzheimer's disease according to the MIND diet)

Autori
Maltarić, Manuela ; Peter, Krunoslav ; Tomasović Mrčela, Nada ; Kolarić, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1) / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav - Zagreb : Hrvatska Alzheimer alijansa, 2021, 114-114

Skup
1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse = 1st Congress of the Croatian Alzheimer Alliance

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.05.2021. - 21.05.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrana ; hrana ; zdrava hrana ; dijeta MIND ; Alzheimer ; Alzheimerova bolest
(nutrition ; food ; healthy food ; MIND diet ; Alzheimer's ; Alzheimer's disease)

Sažetak
U svrhu prevencije Alzheimerove bolesti preporučuje se dijeta MIND (engl. Mediterranean- DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) – kombinacija mediteranske i dijete DASH (engl. the Dietary Approaches to Stop Hypertension) zbog utvrđene podudarnosti njezina pridržavanja i smanjene pojavnosti Alzheimerove bolesti. Dijeta MIND uključuje 15 komponenti – deset skupina hrane "zdrave za mozak" čija se konzumacija potiče i pet skupina hrane čija se konzumacija treba ograničiti : (1.) smanjiti unos zasićenih masti i transmasnih kiselina ; (2.) povrće, grahorice (grah, grašak i leća), voće i cjelovite žitarice trebale bi zamijeniti meso i mliječne proizvode kao osnovne prehrambene namirnice ; (3.) vitamin E trebalo bi unositi hranom, a ne visokodoziranim dodacima prehrani ; (4.) pouzdani izvori vitamina B12, poput obogaćene hrane ili dodataka prehrani s preporučenom dnevnom količinom (2, 4 mg za odrasle), trebali bi biti dio svakodnevne prehrane ; potrebno je redovito kontrolirati razinu vitamina B12 u krvi, jer mnogi čimbenici, uključujući i dob, smanjuju njegovu apsorpciju ; (5.) uzimaju se vitamini bez dodatka željeza i bakra, a dodaci prehrani sa željezom uzimaju se, ako to preporuči liječnik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada haa.com.hr haa.com.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Maltarić, Manuela; Peter, Krunoslav; Tomasović Mrčela, Nada; Kolarić, Branko
Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND // 1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1) / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska Alzheimer alijansa, 2021. str. 114-114 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Maltarić, M., Peter, K., Tomasović Mrčela, N. & Kolarić, B. (2021) Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND. U: Šimić, G. & Mimica, N. (ur.)1. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse s međunarodnim sudjelovanjem - sažetci / Neurologia Croatica, 70(Suppl. 1).
@article{article, author = {Maltari\'{c}, Manuela and Peter, Krunoslav and Tomasovi\'{c} Mr\v{c}ela, Nada and Kolari\'{c}, Branko}, year = {2021}, pages = {114-114}, keywords = {prehrana, hrana, zdrava hrana, dijeta MIND, Alzheimer, Alzheimerova bolest}, title = {Pet smjernica prehrane u prevenciji Alzheimerove bolesti prema dijeti MIND}, keyword = {prehrana, hrana, zdrava hrana, dijeta MIND, Alzheimer, Alzheimerova bolest}, publisher = {Hrvatska Alzheimer alijansa}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Maltari\'{c}, Manuela and Peter, Krunoslav and Tomasovi\'{c} Mr\v{c}ela, Nada and Kolari\'{c}, Branko}, year = {2021}, pages = {114-114}, keywords = {nutrition, food, healthy food, MIND diet, Alzheimer's, Alzheimer's disease}, title = {Five dietary guidelines in the prevention of Alzheimer's disease according to the MIND diet}, keyword = {nutrition, food, healthy food, MIND diet, Alzheimer's, Alzheimer's disease}, publisher = {Hrvatska Alzheimer alijansa}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font