Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135471

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica


Buratović, Andrea
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica
(Influence of high intensity ultrasound on the bioactive compounds of the buckwheat hulls)

Autori
Buratović, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2019

Stranica
51

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
bioaktivni spojevi, heljdine ljuskice, polifenol oksidaza, ultrazvuk visokog intenziteta
(bioactive compounds, buckwheat hulls, high intensity ultrasound, polyphenol oxidase)

Sažetak
Heljdine ljuskice nusproizvod su postupka ljuštenja heljdinog zrna a predstavljaju važan izvor vlakana i bioaktivnih spojeva zbog čega im se pripisuju brojni pozitivni zdravstveni učinci. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (400 W, 24 kHz) na povećanje udjela slobodnih bioaktivnih spojeva, antioksidacijsku aktivnost, sposobnost bubrenja u vodi i aktivnost enzima polifenol oksidaze heljdinih ljuskica. Vodena suspenzija heljdinih ljuskica različitih temperatura (9, 7 ; 20 ; 45 ; 70 ili 80, 4 °C) tretirana je (2, 9 ; 5 ; 10 ; 15 ili 17 min) direktno uronjenom ultrazvučnom sondom (d = 22 mm) pri 100 % amplitude prema složenom centralnom planu pokusa. Usporedbom tretiranih uzoraka u odnosu na kontrolu utvrđeno je da tretman povećava udio ukupnih fenolnih spojeva, antioksidacijsku aktivnost, sposobnost bubrenja u vodi i aktivnost polifenol oksidaze. Optimizacija procesa pokazala je da se najbolji učinak postiže kod uzorka temperature 20 °C u trajanju tretmana 15 min što rezultira 22 % većoj FRAP antioksidacijskoj aktivnosti i 106 % većoj aktivnosti polifenol oksidaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Buratović, Andrea
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buratović, A. (2019) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buratovi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {51}, keywords = {bioaktivni spojevi, heljdine ljuskice, polifenol oksidaza, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na bioaktivne spojeve heljdinih ljuskica}, keyword = {bioaktivni spojevi, heljdine ljuskice, polifenol oksidaza, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buratovi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {51}, keywords = {bioactive compounds, buckwheat hulls, high intensity ultrasound, polyphenol oxidase}, title = {Influence of high intensity ultrasound on the bioactive compounds of the buckwheat hulls}, keyword = {bioactive compounds, buckwheat hulls, high intensity ultrasound, polyphenol oxidase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font