Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135457

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal pšeničnih posija


Šišić, Gabrijela
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal pšeničnih posija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal pšeničnih posija
(The influence of high intensity ultrasound treatment on physical properties, polyphenol oxidase activity and bioactive potential of wheat bran)

Autori
Šišić, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.12

Godina
2019

Stranica
62

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, polifenoli, polifenol oksidaza, pšenične posije, ultrazvuk visokog intenziteta
(antioxidant activity, high intensity ultrasound, polyphenols, polyphenol oxidase, wheat bran)

Sažetak
U svrhu poboljšanja tehnoloških karakteristika pšeničnih posija i utjecaja na senzorsku kvalitetu hrane istražuje se primjena novih metoda obrade hrane, među kojima je i ultrazvuk. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih uvjeta tretmana ultrazvukom visokog intenziteta na fizikalno-kemijske karakteristike i bioaktivni profil pšeničnih posija (polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet). Tretman je proveden izravnim uranjanjem ultrazvučne sonde (promjera 22 mm, 400 W, 24 kHZ) u uzorke pri različitim amplitudama (60 – 100 %) i vremenu tretiranja (5 – 15 min). Ultrazvuk visokog intenziteta utjecao je na povećanje vrijednosti kapaciteta zadržavanja vode i bubrenja te na značajno (p<0, 05) smanjenje aktivnosti polifenol oksidaze. No, ultrazvučni tretman utjecao je i na smanjenje udjela ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti, pri čemu je najmanje smanjenje pokazao uzorak tretiran 10 minuta 80 %-tnom amplitudom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šišić, Gabrijela
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal pšeničnih posija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šišić, G. (2019) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal pšeničnih posija', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}i\'{c}, Gabrijela}, year = {2019}, pages = {62}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, polifenoli, polifenol oksidaza, p\v{s}eni\v{c}ne posije, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva, aktivnost polifenol oksidaze i bioaktivni potencijal p\v{s}eni\v{c}nih posija}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, polifenoli, polifenol oksidaza, p\v{s}eni\v{c}ne posije, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}i\'{c}, Gabrijela}, year = {2019}, pages = {62}, keywords = {antioxidant activity, high intensity ultrasound, polyphenols, polyphenol oxidase, wheat bran}, title = {The influence of high intensity ultrasound treatment on physical properties, polyphenol oxidase activity and bioactive potential of wheat bran}, keyword = {antioxidant activity, high intensity ultrasound, polyphenols, polyphenol oxidase, wheat bran}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font