Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135456

Senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze


Bogešić, Iva
Senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze
(Sensory properties of sugar-free biscuits and gluten-free bread with millet bran and xylanase)

Autori
Bogešić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2020

Stranica
43

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
bezglutenski kruh, keksi bez šećera, posije prosa, ksilanaza, senzorska svojstva
(gluten-free bread, sugar-free biscuits, millet bran, xylanase, sensory properties)

Sažetak
Proizvodi za posebne prehrambene potrebe, kao što su keksi i kruh za oboljele od dijabetesa i/ili celijakije, često imaju lošija senzorska svojstva u odnosu na konvencionalne proizvode. Kako bi takvi proizvodi istovremeno bili nutritivno vrijedni i senzorski prihvatljivi za potrošača, potrebno je provesti ispitivanje njihovih senzorskih svojstava. U ovom radu su ispitana senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze primjenom testova deskriptivne i hedonističke analize te nizanja po preferenciji. Proso je iznimno vrijedna žitarica čije se posije koriste za obogaćivanje hrane, jer ne sadrži gluten i djeluje hipoglikemijski. Najveći nedostatak posija prosa je to što daje proizvodu nepoželjan gorak okus i time smanjuje njegovu prihvatljivost. Enzim ksilanaza se koristi u pekarstvu jer poboljšava obradivost i stabilnost tijesta. Rezultati deskriptivne analize bezglutenskog kruha i keksa bez šećera pokazali su da su posije prosa uzrokovale pojavu tamnije boje, povećanje gorkog i naknadnog gorkog okusa te smanjenje tvrdoće. Nepoželjni gorki okus smanjen je kod uzoraka s ksilanazom tretiranim posijama prosa. Hedonistička analiza pokazala je porast prihvatljivosti kruha s dodatkom tretiranih posija prosa u odnosu na kruh s netretiranim posijama te je testom nizanja po preferenciji zauzeo prvo mjesto. Kod keksa bez šećera hedonističkom analizom i testom nizanja po preferenciji pokazalo se da najbolje ocijenjen sveukupni doživljaj ima kontrolni uzorak, a keks s dodanim posijama je bio u kategoriji 'neznatno mi se sviđa'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bogešić, Iva
Senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bogešić, I. (2020) 'Senzorska svojstva keksa bez šećera i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boge\v{s}i\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {bezglutenski kruh, keksi bez \v{s}e\'{c}era, posije prosa, ksilanaza, senzorska svojstva}, title = {Senzorska svojstva keksa bez \v{s}e\'{c}era i bezglutenskog kruha s dodatkom posija prosa i ksilanaze}, keyword = {bezglutenski kruh, keksi bez \v{s}e\'{c}era, posije prosa, ksilanaza, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boge\v{s}i\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {gluten-free bread, sugar-free biscuits, millet bran, xylanase, sensory properties}, title = {Sensory properties of sugar-free biscuits and gluten-free bread with millet bran and xylanase}, keyword = {gluten-free bread, sugar-free biscuits, millet bran, xylanase, sensory properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font