Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1135195

Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena


Štimac, Jelena
Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1135195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena
(Gastrointestinal stability of selenium nanoparticles)

Autori
Štimac, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2021

Stranica
51

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
nanoselen, kora mandarine, komina rajčice, ekstrakt komine masline, pektini, polifenoli, stabilnost, digestija
(nanoselenium, mandarin peel, tomato pomace, olive pomace extract, pectins, polyphenols, stability digestion)

Sažetak
Glavni ciljevi ovog rada bili su istražiti mogućnosti zelene sinteze nanoselena primjenom sirovih i pročišćenih pektina ekstrahiranih iz kore mandarine i komine rajčice i ekstrakta komine masline bogatog polifenolima. Istražen je utjecaj različitih uvjetasinteze na raspodjelu veličine dobivenih nanočestica i zeta potencijal te gastrointestinalnu stabilnost. Primjenom sirovih i pročišćenih frakcija pektina izoliranih iz komine rajčice i kore mandarine moguće je sintetizirati nanočestice selena unimodalne raspodjele veličine čestica (104.2-147.6 nm) i zadovaljavajućeg zeta potencijala (oko - 35 mV) dok je ekstrakt komine masline moguće primijeniti samo u kombinaciji sa sintetskim inkapsulacijskim sredstvima (polisorbat). Proces probave značajno utječe na raspodjelu veličina čestica nanoselena svih istraživanih uzoraka pri čemu nanočestice aglomeriraju ili se raspadaju na manje čestice. Najstabilniji sustavi potencijalno dobre raspoloživosti bili su oni inkapsuliarni pročišćenim pektinskim frakcijama. Rezulatati ovog istraživanja značajno doprinose postojećim saznanjima o mogućnostima primjene prirodnih ekstrakata u sintezi metalnih nanočestica te gastrointestinalnoj stabilnosti nanoselena te mogućnostima i opravdanosti njegove primjene kao nutraceutika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štimac, Jelena
Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Štimac, J. (2021) 'Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Jelena}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {nanoselen, kora mandarine, komina raj\v{c}ice, ekstrakt komine masline, pektini, polifenoli, stabilnost, digestija}, title = {Gastrointestinalna stabilnost nano\v{c}estica selena}, keyword = {nanoselen, kora mandarine, komina raj\v{c}ice, ekstrakt komine masline, pektini, polifenoli, stabilnost, digestija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Jelena}, year = {2021}, pages = {51}, keywords = {nanoselenium, mandarin peel, tomato pomace, olive pomace extract, pectins, polyphenols, stability digestion}, title = {Gastrointestinal stability of selenium nanoparticles}, keyword = {nanoselenium, mandarin peel, tomato pomace, olive pomace extract, pectins, polyphenols, stability digestion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font