Pregled bibliografske jedinice broj: 1135140
Primjena pektina iz komine mandarine u zelenoj sintezi nanoselena
Primjena pektina iz komine mandarine u zelenoj sintezi nanoselena, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1135140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena pektina iz komine mandarine u zelenoj
sintezi nanoselena
(Application of mandarin pectin in green synthesis
of selenium nanoparticles)
Autori
Predović, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2021
Stranica
48
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
mandarina, pektin, selen, nanočestice, zelena sinteza
(mandarin, pectin, selenium, nanoparticles, green synthesis)
Sažetak
Komina mandarine je otpad prehrambene industrije koji se u poslijednje vrijeme sve više prepoznaje kao izvor različitih biološki vrijednih molekula. Jedan od najzastupljenijih spojeva s biološkom vrijednošću u komini mandarine jest i pektin, koji općenito ima široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada je bio istražiti mogućnosti primjene sirove i pročišćene pektinske frakcije komine mandarine u zelenoj sintezi nanoselena. Obje frakcije korištene su u 4 različite koncentracije, a dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima dobivenim primjenom komercijalno dostupnog pektina jabuke te polivinilpirolidona kao često korištenog sintetskog sredstva za oblaganje. Fizikalno- kemijska karakterizacija dobivenih nanočestica uključila je mjerenje zeta- potencijala te raspodjelu veličine čestica primjenom dinamičkog raspršenja svjetlosti. Istražen je i utjecaj vrste/koncentracije sredstva za oblaganje na ukupan prinos zelene sinteze te reduktivnu i antiradikalnu aktivnost dobivenih nanočestica selena. Rezultati su pokazali da se i sirova i pročišćena pektinska frkacija komine mandarine može smatrati pogodnim sredstvom za oblaganje u zelenoj sintezi nanočestica. Ovisno o promatranom parametru, nanočestice selena dobivene inkapsulacijom pektinskom frakcijom komine mandarine usporedive su ili bolje od nanoselena dobivenog inkapsulacijom PVP-om ili komercijalno dostupnim pektinom. Potrebna su daljnja istraživanja kojima bi se dodatno usavršio protokol sinteze nanočestica selena uz pektine komine mandarine kao sredstva za oblaganje kako bi se dobile čestice višeg antioksidacijskog potencijala te promjera oko 100 nm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)