Pregled bibliografske jedinice broj: 1133781
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom kakaovca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3 / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 165-186
CROSBI ID: 1133781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja otpada nastalog preradom
kakaovca
(Possibilities of utilization of waste generated by
cocoa processing)
Autori
Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Doko, Kristina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
165-186
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
kakaovac ; ljuska ploda ; sok pulpe ; kakaova ljuska
(cocoa ; pod shell ; pulp juice ; cocoa shell)
Sažetak
Prerada kakaovca, od ubiranja plodova pa sve do proizvodnje čokolade, generira velike količine organskog otpada. Nakon berbe kakaovca odvaja se ljuska ploda kakaovca, nakon fermentacije zaostaje sok pulpe kakaovca, a prije ili nakon prženja kakaovih zrna se odvaja ljuska kakaovih zrna. Sva tri nusprodukta su bogata ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, proteinima i bioaktivnim komponentama. Iz tih razloga u posljednjih nekoliko godina se aktivno istražuje mogućnost njihovog najboljeg iskorištenja. Mnoga istraživanja se bave njihovim iskorištenjem, na primjer kao dodatak prehrambenim nutritivno siromašnim proizvodima, kao materijal za ekstrakciju bioaktivnih komponenti, vlakana, proteina, lignina i sl. Također, sok pulpe kakaovca se može koristiti i za proizvodnju različitih bezalkoholnih i alkoholnih pića. Ljuska ploda kakaovca može se koristiti i u hranidbi životinja, kao gnojivo ili u proizvodnji bioplina. Ljuska kakaovih zrna se također istražuje kao materijal u hranidbi životinja, za proizvodnju biogoriva, kao adsorbent i sl. Ispravno iskorištavanje ovih bioloških materijala imalo bi pozitivne ekološke, ekonomske i nutritivne učinke na prehrambenu industriju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Flanjak
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Veronika Barišić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)