Pregled bibliografske jedinice broj: 1131288
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1131288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci
(Polyphenolic composition of selected red wines from the wine-growing hill Benkovac-Stankovci)
Autori
Josić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.05
Godina
2021
Stranica
42
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
antocijani, flavan-3-oli, položaj, 'Syrah', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon'
(anthocyanins, flavan-3-ols, viticultural position, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon)
Sažetak
Polifenolni sastav crnih vina značajno utječe na njihovu kakvoću. Među brojnim čimbenicima koji ga modificiraju, posebno se ističu sorta i vinogradarski položaj. Cilj ovog rada bio je utvrditi polifenolni profil u komercijalno dostupnim vinima sorata 'Syrah', 'Merlot' i 'Cabernet Sauvignon' berbe 2015. i 2016. s položaja Korlat, te položaja u Nadinu i Polači, unutar vinogorja Benkovac – Stankovci. Rezultati ukazuju na razlike u koncentraciji i sastavu polifenolnih spojeva među vinima, obzirom na položaj i sortu. Najviša koncentracija ukupnih fenola zabilježena je u vinu 'Merlot' iz Nadina (3495 mg/L). Obzirom na koncentraciju antocijana, flavonola i stilbena ističu se vina Korlat, a prema flavan-3-olima vina iz Polače. Sorta s najviše antocijana i najvećim intenzitetom boje bio je 'Cabernet Sauvignon', dok je u vinima 'Merlot' bilo najviše flavan-3-ola i hidroksicimetnih kiselina. U vinima različitih sorata s položaja Korlat nisu zabilježene značajne razlike u polifenolnom sastavu nakon dvije uzastopne berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)