Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1131288

Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci


Josić, Marija
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1131288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci
(Polyphenolic composition of selected red wines from the wine-growing hill Benkovac-Stankovci)

Autori
Josić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.05

Godina
2021

Stranica
42

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
antocijani, flavan-3-oli, položaj, 'Syrah', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon'
(anthocyanins, flavan-3-ols, viticultural position, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon)

Sažetak
Polifenolni sastav crnih vina značajno utječe na njihovu kakvoću. Među brojnim čimbenicima koji ga modificiraju, posebno se ističu sorta i vinogradarski položaj. Cilj ovog rada bio je utvrditi polifenolni profil u komercijalno dostupnim vinima sorata 'Syrah', 'Merlot' i 'Cabernet Sauvignon' berbe 2015. i 2016. s položaja Korlat, te položaja u Nadinu i Polači, unutar vinogorja Benkovac – Stankovci. Rezultati ukazuju na razlike u koncentraciji i sastavu polifenolnih spojeva među vinima, obzirom na položaj i sortu. Najviša koncentracija ukupnih fenola zabilježena je u vinu 'Merlot' iz Nadina (3495 mg/L). Obzirom na koncentraciju antocijana, flavonola i stilbena ističu se vina Korlat, a prema flavan-3-olima vina iz Polače. Sorta s najviše antocijana i najvećim intenzitetom boje bio je 'Cabernet Sauvignon', dok je u vinima 'Merlot' bilo najviše flavan-3-ola i hidroksicimetnih kiselina. U vinima različitih sorata s položaja Korlat nisu zabilježene značajne razlike u polifenolnom sastavu nakon dvije uzastopne berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Josić, Marija
Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Josić, M. (2021) 'Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Josi\'{c}, Marija}, year = {2021}, pages = {42}, keywords = {antocijani, flavan-3-oli, polo\v{z}aj, 'Syrah', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon'}, title = {Polifenolni sastav odabranih crnih vina vinogorja Benkovac-Stankovci}, keyword = {antocijani, flavan-3-oli, polo\v{z}aj, 'Syrah', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon'}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Josi\'{c}, Marija}, year = {2021}, pages = {42}, keywords = {anthocyanins, flavan-3-ols, viticultural position, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon}, title = {Polyphenolic composition of selected red wines from the wine-growing hill Benkovac-Stankovci}, keyword = {anthocyanins, flavan-3-ols, viticultural position, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font