Pregled bibliografske jedinice broj: 1131285
Senzorna svojstva vina ´Žilavka´ Mostarskog vinogorja
Senzorna svojstva vina ´Žilavka´ Mostarskog vinogorja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1131285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorna svojstva vina ´Žilavka´ Mostarskog
vinogorja
(Sensory properties of Žilavka wines from Mostar wine-growing hill)
Autori
Matić, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
deskriptivna metoda, senzorna svojstva, ukupni fenoli, vino, ´Žilavka´
(descriptive method, sensory properties, total phenols, wine, Žilavka)
Sažetak
Rad se temelji na analizi senzornih i kemijskih svojstava vina ´Žilavka´ različitih proizvođača iz Mostarskog vinogorja, djela vinogradarske regije Hercegovina (BiH) te različitih godina berbe. Analizirano je ukupno 13 uzoraka vina ´Žilavka´ s tržišta, većinom iz posljednje redovne berbe (2019), ali i iz ostalih berbi (2018-2008) te različitih tehnologija proizvodnje. Provedena je senzorna analiza svojstava boje, mirisa i okusa upotrebom deskriptivne metode te analiza ukupnih fenola metodom spektrometrije. Rezultati korištenih metoda uz ostale poznate informacije o vinima, definirale su senzorne profile analiziranih vina te razlike između vina različitih godišta i tehnologija proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)