Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1131282

Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´


Drempetić, Tomislav
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1131282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´
(Influence of carbonic maceration on the quality of cv. Blaufränkisch wine)

Autori
Drempetić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2020

Stranica
28

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolaktična fermentacija
(Blaufränkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine)

Sažetak
Cilj ovog istraživačkog rada bila je primjena metode karbonske maceracije temeljene na atmosferi zasićenoj s CO2 u kojoj se provodi maceracija i alkoholna fermentacija unutar bobice. Metoda je dobro poznata i aktualna u svijetu te služi za dobivanje svježih, mladih crnih vina s naglašenim voćnim karakterom. U ovome radu opisana je tehnologija proizvodnje vina koja se odvija u zatvorenome tanku u koji se ubrizgava inertni plin (CO2), a maceracija se provodi pri temperaturi 30–32 °C. Vino dobiveno karbonskom maceracijom uspoređivano je s vinima dobivenim klasičnom tehnologijom proizvodnje crnih vina, sa i bez inducirane malolaktične fermentacije. Sve tehnologije proizvodnje primijenjene su na grožđe sorte ´Frankovka´. Rezultati istraživanja ukazuju na signifikantne razlike u alkoholnoj jakosti, ukupnoj kiselosti te aromatskom profilu vina proizvedenih karbonskom maceracijom u odnosu na tradicionalnu maceraciju i fermentaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Drempetić, Tomislav
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Drempetić, T. (2020) 'Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drempeti\'{c}, Tomislav}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolakti\v{c}na fermentacija}, title = {Utjecaj karbonske maceracije na kakvo\'{c}u vina ´Frankovka´}, keyword = {CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolakti\v{c}na fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drempeti\'{c}, Tomislav}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {Blaufr\"{a}nkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine}, title = {Influence of carbonic maceration on the quality of cv. Blaufr\"{a}nkisch wine}, keyword = {Blaufr\"{a}nkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font