Pregled bibliografske jedinice broj: 1131282
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina ´Frankovka´, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1131282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj karbonske maceracije na kakvoću vina
´Frankovka´
(Influence of carbonic maceration on the quality of
cv. Blaufränkisch wine)
Autori
Drempetić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
CO2, crno vino, ´Frankovka´, karbonska maceracija, malolaktična fermentacija
(Blaufränkisch, carbonic maceration, CO2, malolactic fermentation, red wine)
Sažetak
Cilj ovog istraživačkog rada bila je primjena metode karbonske maceracije temeljene na atmosferi zasićenoj s CO2 u kojoj se provodi maceracija i alkoholna fermentacija unutar bobice. Metoda je dobro poznata i aktualna u svijetu te služi za dobivanje svježih, mladih crnih vina s naglašenim voćnim karakterom. U ovome radu opisana je tehnologija proizvodnje vina koja se odvija u zatvorenome tanku u koji se ubrizgava inertni plin (CO2), a maceracija se provodi pri temperaturi 30–32 °C. Vino dobiveno karbonskom maceracijom uspoređivano je s vinima dobivenim klasičnom tehnologijom proizvodnje crnih vina, sa i bez inducirane malolaktične fermentacije. Sve tehnologije proizvodnje primijenjene su na grožđe sorte ´Frankovka´. Rezultati istraživanja ukazuju na signifikantne razlike u alkoholnoj jakosti, ukupnoj kiselosti te aromatskom profilu vina proizvedenih karbonskom maceracijom u odnosu na tradicionalnu maceraciju i fermentaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)