Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1131279

Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´


Zorić, Ante
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1131279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´
(The impact of different Saccharomyces and non- Saccharomyces sp. yeast strains on composition and quality of Babić wine)

Autori
Zorić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
´Babić´, klimatske promjene, ne-Saccharomyces, Saccharomyces, vinski kvasci, vinarstvo
(Babić, climate changes, non-Saccharomyces, Saccharomyces, wine yeasts, winemaking)

Sažetak
Suvremeno vinarstvo podrazumijeva kontinuirana istraživanja i edukaciju u svrhu prilagodbe proizvodnje vina uvjetima dozrijevanja grožđa i zahtjevima tržišta. U posljednjih nekoliko godina, zbog sve izraženijih klimatskih promjena, grožđe sadrži sve višu koncentraciju šećera i sve nižu koncentraciju ukupnih kiselina, što može rezultirati proizvodnjom neharmoničnih vina. U svrhu rješavanja tog problema, na tržištu su se pojavile različite selekcije vinskih kvasaca čiji metabolizam može utjecati na smanjenje koncentracije alkohola ili povećanje koncentracije kiselina u vinu. Takva biotehnološka rješenja obilježja su suvremenog vinarstva te predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu provedene su fermentacije s različitim sojevima Saccharomyces sp. i ne-Saccharomyces sp. kvasaca te su uspoređivani sastavi i svojstva proizvedenih vina. Grožđe sorte ´Babić´ korišteno za ovo istraživanje uzgojeno je na melioriranom kršu položaja Jadrtovac, vinogorje Šibenik. Osnovna fizikalno-kemijska analiza provedena je prema metodama O.I.V.-a (2012), pojedinačne organske kiseline i ukupni polifenolni spojevi određeni su spektrofotometrijski, a pojedinačni polifenolni spojevi uz pomoć tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Statističkom analizom (ANOVA) utvrđene su razlike u kemijskom sastavu moštova i vina te utjecaju tretmana na kakvoću vina. Vina su senzorno ocijenjena deskriptivnom i metodom redoslijeda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zorić, Ante
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zorić, A. (2020) 'Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvoću vina ´Babić´', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Ante}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {´Babi\'{c}´, klimatske promjene, ne-Saccharomyces, Saccharomyces, vinski kvasci, vinarstvo}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na sastav i kakvo\'{c}u vina ´Babi\'{c}´}, keyword = {´Babi\'{c}´, klimatske promjene, ne-Saccharomyces, Saccharomyces, vinski kvasci, vinarstvo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Ante}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {Babi\'{c}, climate changes, non-Saccharomyces, Saccharomyces, wine yeasts, winemaking}, title = {The impact of different Saccharomyces and non- Saccharomyces sp. yeast strains on composition and quality of Babi\'{c} wine}, keyword = {Babi\'{c}, climate changes, non-Saccharomyces, Saccharomyces, wine yeasts, winemaking}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font