Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1131243

Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom


Vučemilo, Nikolina
Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1131243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom
(Nutritional quality of wheat seedlings biofortified with iodine)

Autori
Vučemilo, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Vuković, Rosemary

Neposredni voditelj
Vuković, Ana

Ključne riječi
jod, pšenična trava, biofortifikacija, nutritivna vrijednost
(iodine, wheatgrass, biofortification, nutritional value)

Sažetak
Jod kao esencijalni element sudjeluje u normalnom funkcioniranju organizma, a naročito štitne žlijezde gdje je neophodan za sintezu tiroksina te trijodtironina. Malnutricija uzrokovana neadekvatnim unosom joda može se spriječiti biofortifikacijom usjeva, kao i različitim dodacima prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio pšeničnu travu koja se često koristi kao dodatak prehrani, obogatiti jodom. Pšenična trava bogata je vitaminima, mineralima, fenolnim spojevima te joj se pripisuju brojna pozitivna znanstveno potvrđena djelovanja na ljudski organizam. Nutritivna vrijednost, u ovom istraživanju, vrednovana je mjerenjem količine vitamina C, ukupnih fenola, klorofila, karotenoida, ukupnih šećera i celuloze te ukupne antioksidacijske aktivnosti. Povećanjem koncentracije kalijeva jodida, koji se koristio za biofortifikaciju pšenične trave, povećavala se i količina vitamina C, proteina, klorofila i ukupnih šećera u pšeničnoj travi. S druge strane, visoke koncentracije pokazale su se toksičnima budući da je došlo do smanjenja biomase i klijavosti pšenice. Stoga, pšenična trava obogaćena jodom zbog svoje nutritivne vrijednosti ima potencijal za upotrebu u svakodnevnoj prehrani ili za liječenje malnutricije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Ana Vuković (mentor)

Avatar Url Rosemary Vuković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučemilo, Nikolina
Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Vučemilo, N. (2020) 'Nutritivna vrijednost pšenične trave obogaćene jodom', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilo, Nikolina}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {jod, p\v{s}eni\v{c}na trava, biofortifikacija, nutritivna vrijednost}, title = {Nutritivna vrijednost p\v{s}eni\v{c}ne trave oboga\'{c}ene jodom}, keyword = {jod, p\v{s}eni\v{c}na trava, biofortifikacija, nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilo, Nikolina}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {iodine, wheatgrass, biofortification, nutritional value}, title = {Nutritional quality of wheat seedlings biofortified with iodine}, keyword = {iodine, wheatgrass, biofortification, nutritional value}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font