Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 113119

Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića


Ivanković, Stanko
Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića, 2002., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Mostar


CROSBI ID: 113119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića
(Modification of omega-3 fatty acids content in the meat of fattening chickens)

Autori
Ivanković, Stanko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
28.06

Godina
2002

Stranica
112

Mentor
Kralik, Gordana

Ključne riječi
pile ; hranidba ; Ross 208 ; kakvoća trupa ; PUFA n-3
(chicken ; feeding ; Ross 208 ; carcass quality ; PUFA-3)

Sažetak
U disertaciji Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića istražuje se mogućnost mijenjanja profila masnih kiselina dodavanjem Pronova Biocare Epax pripravka u završne smjese za tovne piliće. Cilj je proizvesti meso koje je s nutritivnog stanovišta znatno povoljnije za prehranu ljudi. Eksperiment je izveden s 225 muških pilića provenijencije Ross 208, koji su bili podijeljeni u 5 skupina (po 45 pilića u svakoj skupini s tri ponavljanja). Pilići su hranjeni od 1. do 21. dana smjesom A, koja je sadržavala 22, 67% sir. bjelančevina i 14, 19 MJ/kg ME. Od 22 do 42 dana tova pilići su hranjeni završnim smjesama (B1, B2, B3, B4 i B5), koje su bile izbalansirane na razini 20, 43% sir. bjelančevina, a sadržavale su slijedeće količine uljnog pripravka: 0, 0%, 0, 5%, 1, 0%, 1, 5% i 2, 0%. Istraživanje tovnih svojstava obuhvatilo je kontrolu prirasta, konzumacije i konverzije hrane, uz prikaz krivulje i pojedinih faza rasta kod skupina pilića. U svrhu komparacije proizvodnih rezultata između skupina pilića, izračunat je proizvodni broj. Najveću završnu masu od 2479, 52 g postigli su pilići kontrolne skupine, zatim slijede 2., 5., 4. i 3.skupina, s prosječnim težinama 2369, 76 g, 2250, 00 g, 2210, 68 g i 2175, 56 g. Ustanovljena je statistički visoko značajna razlika (P<0, 01) između kontrolne i ostalih skupina pilića. Pomoću aritmetičke S-funkcije procijenjene su faze rasta. Istraživanje kakvoće trupova obuhvatilo je klaoničku masu, randman, udjele osnovnih dijelova u trupu, udjele tkiva u prsima, kao i u batacima sa zabatacima. Najveća klaonička masa trupova utvrđena je kod pilića 1. skupine od 1814, 05 g, zatim slijede 2. skupina s 1760, 00 g, 5. skupina s 1635, 36 g te 4. skupina s 1627, 73 g i 3. skupina s 1620, 33 g. Utvrđena je statistički visoko značajna (P<0, 01) razlika u klaoničkoj težini i randmanu, kao i u relativnom udjelu mišićnog tkiva u batacima sa zabatacima između skupina. Od tehnoloških svojstava kakvoće mesa istražene su pH1 vrijednosti prsnih mišića 45 minuta post mortem, Göfo vrijednost za boju mišića prsa, sposobnost vezanja vode i konzistencija. Rezultati istraživanja pokazali su da su prosječne vrijednosti za skupine zadovoljavajuće jer se nalaze unutar normalnih granica. Dodavanje uljnog pripravka nije imalo utjecaja na istraživana svojstva kakvoće mesa (izuzev kod boje prsnih mišića), kao i na kemijski sastav bijelog i tamnog mesa. Istraživanje kakvoće trupova obuhvatilo je klaoničku masu, randman, udjele osnovnih dijelova u trupu, udjele tkiva u prsima, kao i u batacima sa zabatacima. Najveća klaonička masa trupova utvrđena je kod pilića 1. skupine od 1814, 05 g, zatim slijede 2. skupina s 1760, 00 g, 5. skupina s 1635, 36 g te 4. skupina s 1627, 73 g i 3. skupina s 1620, 33 g. Dodavanjem uljnog pripravka u smjese za piliće došlo je do promjene profila masnih kiselina u lipidima mišićnog tkiva prsa i zabataka. Promjene su se očitovale uglavnom u sadržaju PUFA n-6 i PUFA n-3. Sadržaj PUFA n-6 u mišićima prsa smanjio se od 17, 70% kod 1. skupine na 17, 56% kod 2. skupine, 16, 11% kod 3. skupine, 15, 53% kod 4. skupine i 11, 98% kod 5. skupine. Istovremeno je povećan sadržaj PUFA n-3 od 6, 00%, koliki je bio u 1. skupini, na 6, 55% u 2. skupini, 8, 36% u 3. skupini, 9, 51% u 4. skupini i 11, 46% u 5. skupini. Razlike u sadržaju PUFA n-6 između kontrolne i pokusnih skupina bile su visoko značajne (P<0, 01). Prosječan sadržaj PUFA n-6 u lipidima mišića zabataka također se visoko značajno smanjivao (P<0, 01) od 19, 85% kod 1. skupine na 16, 67% kod 5. skupine, a statistički visoko značajno (P<0, 01) povećavao se sadržaj PUFA n- 3 od 3, 71% kod 1. skupine na 10, 44% kod 5. skupine. Odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 smanjio se u mastima prsnog mišića od 2, 95 kod 1. skupine na 1, 05 kod 5. skupine pilića, a u mastima zabataka od 5, 35 kod 1. skupine na 1, 60 kod 5. skupine. Najznačajnije promjene u lipidima mišićnog tkiva dogodile su se u sadržaju EPA i DHA, čije je povećanje ovisilo o dodanoj količini uljnog pripravka u smjese za piliće. Temeljem predočenih rezultata istraživanja potvrđena je hipoteza o pozitivnom utjecaju različitih udjela (0, 0%, 0, 50%, 1, 0%, 1, 5% i 2, 0%) uljnog pripravka u smjesama za tovne piliće potvrđena, jer su postignute zadovoljavajuće žive i klaoničke mase pilića, proizvedeno je meso zadovoljavajućih tehnoloških svojstava, značajno je povećan sadržaj EPA i DHA kako u lipidima mišića prsa, tako i bataka. Pozitivni učinak dodavanja uljnog pripravka u smjese za piliće očitovao se i u mijenjanju odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u željenom pravcu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Stanko
Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića, 2002., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Mostar
Ivanković, S. (2002) 'Modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pilića', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Stanko}, year = {2002}, pages = {112}, keywords = {pile, hranidba, Ross 208, kakvo\'{c}a trupa, PUFA n-3}, title = {Modificiranje sadr\v{z}aja omega-3 masnih kiselina u mesu tovnih pili\'{c}a}, keyword = {pile, hranidba, Ross 208, kakvo\'{c}a trupa, PUFA n-3}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Stanko}, year = {2002}, pages = {112}, keywords = {chicken, feeding, Ross 208, carcass quality, PUFA-3}, title = {Modification of omega-3 fatty acids content in the meat of fattening chickens}, keyword = {chicken, feeding, Ross 208, carcass quality, PUFA-3}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font