Pregled bibliografske jedinice broj: 1130599
Danas printam ja, a sutra ćeš ti! – 3d printanje hrane kao kultura nove dimenzije zdravlja
Danas printam ja, a sutra ćeš ti! – 3d printanje hrane kao kultura nove dimenzije zdravlja // Festival Znanosti 2021
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 1-1 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1130599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Danas printam ja, a sutra ćeš ti! – 3d printanje
hrane kao kultura nove dimenzije zdravlja
(Today I 3D print, tomorrow is your turn! - 3d
printing of food as a culture of a new dimension
of health)
Autori
Bursać Kovačević, Danijela ; Valjak, Filip ; Žuntar, Irena ; Putnik, Predrag ; Bebek Markovinović, Anica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
Festival Znanosti 2021
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.05.2021. - 15.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
3D printanje hrane ; funkcionalna hrana ; voćni sok ; HRZZ 3DSustJuice
(3D food print ; functional food ; fruit juice ; HRZZ 3DSustJuice)
Sažetak
Tehnologiju trodimenzionalnog printanja (engl. 3D print) danas susrećemo u mnogim područjima, od medicine, strojarstva, pa sve do prehrambene industrije i nutricionizma, gdje se na brz i jednostavan način mogu dizajnirati različiti nutritivno vrijedni prehrambeni proizvodi prema zasebnim potrebama i željama krajnjeg korisnika. Primjerice, svi se sjećamo okusa bakinih domaćih sokova od starih voćaka iz voćnjaka, kakve danas tek možda možemo pronaći na tržinci. Naše autohtone voćne vrste dragocjeno su bogatstvo i prirodna baština, kojoj se danas s aspekta popularizacije i prerade ne pridonosi dovoljno pažnje. Pokazano je da voće, kao i voćni sokovi sadrže značajnu količinu različitih bioaktivnih spojeva koji pojedinačno ili zajedno imaju važan utjecaj na unaprijeđenije ljudskog zdravlja, stoga potražnja za voćnim sokovima kontinuirano raste. Razvojem tehnologije 3D printanja moguće je proizvesti prilagođene voćne sokove prema individualnim potrebama i željama svakog pojedinačnog potrošača. No, može li se voćni sok s okusom djetinjstva doista isprintati?
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb,
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Predrag Putnik
(autor)
Irena Žuntar
(autor)
Danijela Bursać Kovačević
(autor)
Anica Bebek Markovinović
(autor)
Filip Valjak
(autor)