Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1130189

Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tržištu


Knežević, Josipa
Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tržištu, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1130189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tržištu
(Antimicrobial resistance of microbiota from Ready- To-Eat food)

Autori
Knežević, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2021

Stranica
43

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
gotova hrana, sendvič, enterobakterije, antimikrobna rezistencija
(read-to-eat food, sandwiches, Enterobacteriaceae, antimicrobial resistance)

Sažetak
Konzumacija gotove hrane vrlo je popularna no potrebno je poznavati potencijalne rizike za potrošače u pogledu mikrobiološke sigurnosti. U radu je bio cilj ispitati broj aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, enterokoka, koagulaza negativnih stafilokoka te prisutnost Salmonella spp. i Listeria monocytogenes u pakiranim sendvičima s tržišta (n=10). Izolati enterobakterija podvrgnuti su identifikaciji pomoću API 20E i MALDI-TOF MS, te je testirana njihova osjetljivost na antimikrobne tvari. Procjena otpornosti na ceftazidim, nalidiksičnu kiselinu, kloramfenikol, streptomicin, cefotaksim, ciprofloksacin, levofloksacin, tetraciklin, cefalotin, trimetoprim/sulfametoksazol, kanamicin i cefoksitin određena je pomoću disk difuzijskog testa. Ukupan broj bakterija kretao se između 5, 98 – 7, 55 log cfu/g, enterobakterija od 0 – 1, 9 log cfu/g, enterokoka od 1.3 – 3.52 log cfu/g, stafilokoka od 2 – 4, 77 log cfu/g, a patogene bakterije nisu dokazane. Svi izolati bili su otporni na najmanje dvije antimikrobne tvari. Izolati Citrobacter freundii otporni su na cefalotin, tetraciklin, cefoksitin, trimetoprim- sulfametoksazol i kanamicin, Serratia liquefaciens na cefalotin, kanamicin i ceftazidim, a Enterobacter cloacae na cefalotin, kanamicin i trimetoprim/ sulfametoksazol. Dobiveni rezultati ukazuju na kontaminaciju pakiranih sendviča enterobakterijama koje pokazuju otpornost na antimikrobne tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Diplomski rad izrađen je u okviru projekta
„Unapređenje stručne prakse na farmskim
životinjama i konjima na Veterinarskom fakultetu
Sveučilišta u Zagrebu“ – VETFARM UP.03.1.1.04.0045
kojim su finanirani troškovi istraživačkih
materijala za potrebe laboratorijskih analiza
uzoraka i izolata.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Josipa
Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tržištu, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Knežević, J. (2021) 'Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tržištu', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Josipa}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {gotova hrana, sendvi\v{c}, enterobakterije, antimikrobna rezistencija}, title = {Antimikrobna rezistencija mikroflore iz gotove hrane na tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {gotova hrana, sendvi\v{c}, enterobakterije, antimikrobna rezistencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Josipa}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {read-to-eat food, sandwiches, Enterobacteriaceae, antimicrobial resistance}, title = {Antimicrobial resistance of microbiota from Ready- To-Eat food}, keyword = {read-to-eat food, sandwiches, Enterobacteriaceae, antimicrobial resistance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font