Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1129638

Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla


Broz, Juraj
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1129638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla
(Public health significance of viruses in food of animal origin)

Autori
Broz, Juraj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.05

Godina
2021

Stranica
43

Mentor
Zdolec, Nevijo ; Barbić, Ljubo

Ključne riječi
virusi, hrana životinjskog podrijetla, javno zdravstvo, zoonoze, norovirus, rotavirus, enterovirus, virus hepatitisa E, virus krpeljnog encefalitisa, SARS-CoV-2
(viruses, food of animal origin, public health, zoonoses, norovirus, rotavirus, enterovirus, hepatitis E virus, tick-borne encephalitis virus, SARS-CoV-2)

Sažetak
Virusi su najčešći patogeni uzročnici bolesti koje se generalno prenose hranom, a posebno hranom životinjskog podrijetla i postali su sve veća briga prehrambene industrije i javnozdravstvenog sektora u posljednjih nekoliko godina. Većina virusa koji se prenose hranom imaju malu infektivnu dozu, vrlo su stabilni u okolišu te mogu dugo preživjeti u hrani bez gubitka infektivnosti. U raznim fazama procesa od polja do stola može doći do kontaminacije hrane virusima, a najčešće zbog loše osobne higijene djelatnika u prehrambenoj industriji. Također, hrana podrijetlom od životinja zaraženih virusima sa zoonotskim potencijalom spada u skupinu visokorizičnih namirnica. Nekoliko skupina virusa prenosivo je hranom životinjskog podrijetla, a kao najčešći su u ovom diplomskom radu izdvojeni i opisani norovirusi, rotavirusi i enterovirusi. Uz njih se dodatno ističu virus hepatitisa E i virus krpeljnog encefalitisa kao virusi sa zoonotskim potencijalom. Također je, s obzirom na trenutnu pandemiju bolesti COVID-19, spomenut i potencijalni prijenos virusa SARS-CoV-2 hranom životinjskog podrijetla. U službi jednog zdravlja, odnosno očuvanja zdravlja ljudi, potrebno je uspostaviti što bolju suradnju veterinarske, medicinske i prehrambeno-tehnološke struke kako bi se razvili napredniji i bolji sustavi kontrole i upravljanja sigurnošću hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubo Barbić (mentor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Broz, Juraj
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Broz, J. (2021) 'Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Broz, Juraj}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {virusi, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, javno zdravstvo, zoonoze, norovirus, rotavirus, enterovirus, virus hepatitisa E, virus krpeljnog encefalitisa, SARS-CoV-2}, title = {Javnozdravstveni zna\v{c}aj virusa u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {virusi, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, javno zdravstvo, zoonoze, norovirus, rotavirus, enterovirus, virus hepatitisa E, virus krpeljnog encefalitisa, SARS-CoV-2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Broz, Juraj}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {viruses, food of animal origin, public health, zoonoses, norovirus, rotavirus, enterovirus, hepatitis E virus, tick-borne encephalitis virus, SARS-CoV-2}, title = {Public health significance of viruses in food of animal origin}, keyword = {viruses, food of animal origin, public health, zoonoses, norovirus, rotavirus, enterovirus, hepatitis E virus, tick-borne encephalitis virus, SARS-CoV-2}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font