Pregled bibliografske jedinice broj: 1129638
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1129638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Javnozdravstveni značaj virusa u hrani životinjskog
podrijetla
(Public health significance of viruses in food of
animal origin)
Autori
Broz, Juraj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.05
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Zdolec, Nevijo ; Barbić, Ljubo
Ključne riječi
virusi, hrana životinjskog podrijetla, javno zdravstvo, zoonoze, norovirus, rotavirus, enterovirus, virus hepatitisa E, virus krpeljnog encefalitisa, SARS-CoV-2
(viruses, food of animal origin, public health, zoonoses, norovirus, rotavirus, enterovirus, hepatitis E virus, tick-borne encephalitis virus, SARS-CoV-2)
Sažetak
Virusi su najčešći patogeni uzročnici bolesti koje se generalno prenose hranom, a posebno hranom životinjskog podrijetla i postali su sve veća briga prehrambene industrije i javnozdravstvenog sektora u posljednjih nekoliko godina. Većina virusa koji se prenose hranom imaju malu infektivnu dozu, vrlo su stabilni u okolišu te mogu dugo preživjeti u hrani bez gubitka infektivnosti. U raznim fazama procesa od polja do stola može doći do kontaminacije hrane virusima, a najčešće zbog loše osobne higijene djelatnika u prehrambenoj industriji. Također, hrana podrijetlom od životinja zaraženih virusima sa zoonotskim potencijalom spada u skupinu visokorizičnih namirnica. Nekoliko skupina virusa prenosivo je hranom životinjskog podrijetla, a kao najčešći su u ovom diplomskom radu izdvojeni i opisani norovirusi, rotavirusi i enterovirusi. Uz njih se dodatno ističu virus hepatitisa E i virus krpeljnog encefalitisa kao virusi sa zoonotskim potencijalom. Također je, s obzirom na trenutnu pandemiju bolesti COVID-19, spomenut i potencijalni prijenos virusa SARS-CoV-2 hranom životinjskog podrijetla. U službi jednog zdravlja, odnosno očuvanja zdravlja ljudi, potrebno je uspostaviti što bolju suradnju veterinarske, medicinske i prehrambeno-tehnološke struke kako bi se razvili napredniji i bolji sustavi kontrole i upravljanja sigurnošću hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb