Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112934

Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima


Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Draženka; Crnjac, Tomislav
Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima // Krmiva, 43 (2001), 2; 59-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 112934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima
(Meat yield and quality in pigs fattened on farms)

Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 43 (2001), 2; 59-63

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tov svinja ; mesnatost svinjskih trupova ; svojstva kakvoće svinjskog mesa
(pigs ; fattening ; meatiness of pig carcasses ; pork quality traits)

Sažetak
U istraživanja je uključeno ukupno 70 polovica porijeklom od svinja križanaca (ŠLxVJ), koje su bile podijeljene u dvije skupine po 35 životinja (17 m i 18 ž). Uzgoj i tov svinja proveden je u dva obiteljska gospodarstva koja se razlikuju prema tehnološkom procesu proizvodnje. Hranidba se u 1.skupini sastojala od kompletne krmne smjese (16, 5% sir.bjelančevina), a u 2.skupini od obroka na temelju silirane kukuruzne prekrupe uz dodatak superkoncentrata (od 15, 5% do 17, 0% sir. bjelančevina). Prosječni dnevni prirast bio je 614, 33 g i 616, 92 g, a tov je trajao 120 dana. Klaonički obrađene svinjske polovice rasječene su tzv. "Kulmbach-metodom" (CEC/79). Osnovni dijelovi polovica razdvojeni su na tkiva (mišićno, masno i kosti) nakon čega je utvrđen udio mišićnog tkiva u polovicama (51, 79% u 1.skupini i 48, 91% u 2.skupini. Osim toga, udio mesa ustanovljen je i metodama po Pravilniku ("DT" i instrumentalna). Utvrđeni koeficijenti korelacije između procjene udjela mesa po Pravilniku i utvrđenih disekcijom statistički su značajni (P<0, 05), a veze su pozitivne i jake (od 0, 734 do 0, 843).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Draženka; Crnjac, Tomislav
Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima // Krmiva, 43 (2001), 2; 59-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Petričević, A., Kralik, G., Gutzmirtl, D. & Crnjac, T. (2001) Mesnatost i kakvoća mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima. Krmiva, 43 (2), 59-63.
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka and Crnjac, Tomislav}, year = {2001}, pages = {59-63}, keywords = {tov svinja, mesnatost svinjskih trupova, svojstva kakvo\'{c}e svinjskog mesa}, journal = {Krmiva}, volume = {43}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Mesnatost i kakvo\'{c}a mesa svinja utovljenih na poljoprivrednim gospodarstvima}, keyword = {tov svinja, mesnatost svinjskih trupova, svojstva kakvo\'{c}e svinjskog mesa} }
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka and Crnjac, Tomislav}, year = {2001}, pages = {59-63}, keywords = {pigs, fattening, meatiness of pig carcasses, pork quality traits}, journal = {Krmiva}, volume = {43}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Meat yield and quality in pigs fattened on farms}, keyword = {pigs, fattening, meatiness of pig carcasses, pork quality traits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB International
  • Agricola
  • Referativnyi Zhurnal
  • World translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font