Pregled bibliografske jedinice broj: 1127166
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 62 (2020), 15-21 doi:10.33128/k.62.1.2 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1127166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednost
fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
(The effect of whey supplementation on the
nutritive value of fermented forage from semi-
natural grassland)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina ; Lukšić, Božica ; Kiš, Goran ; Stjepčević, Lucija
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 62
(2020);
15-21
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sirutka, hranidbena vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak
(whey, nutritive value, fermented forage, semi-natural grassland)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. Korišteno je pet razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka: (i) 0 g ; (ii) 13 g ; (iii) 65 g ; (iv) 130 g ; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260 respektivno). Biljna je masa silirana u laboratorijskim silosima. Silosi su otvoreni 40. dan od zatvaranja radi procjene hranidbene vrijednosti fermentirane krme i kvalitete NIR spektroskopijom. Zaključeno je da sirutka u prahu, kao dodatak provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja, linearno povećava sadržaj ST (P<0, 05), korigirane ST (KST) (P<0, 01), sirovih proteina (SP) (P<0, 001), neutralnih detergent vlakana (NDV) (P<0, 001), fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) (P<0, 001), probavljivost organske tvari u ST (D- vrijednost) (P<0, 001), faktor konzumacije za goveda (P<0, 001), faktor konzumacije za ovce (P<0, 001), a smanjuje pH vrijednost (P<0, 05), sadržaj organske tvari (OT) (P<0, 001), sadržaj amonijskog dušika (NH3-N) (P<0, 001) i rezidua šećera (P<0, 001) u fermentiranoj krmi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Kiš
(autor)
Kristina Starčević
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts