Pregled bibliografske jedinice broj: 112710
Production and quality of Šuica cheese
Production and quality of Šuica cheese // Mljekarstvo, 50 (2000), 4; 271-277 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 112710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Production and quality of Šuica cheese
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 4;
271-277
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Production; quality; cheese
Sažetak
Šuički sir pripada skupini mekih, bijelih, punomasnih sireva proizvedenih od ovčjeg mlijeka, ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka. Analizirano je ukupno 50 uzoraka sira, proizvedenih od ovčjeg mlijeka, uzetih iz 10 obiteljskih gospodarstava. Izvršene su analize kemijskog sastava sira (količina vode suhe tvari, masti, proteina, NaCl, pepela, kalcija i fosfora) i pH vrijednosti. Izvršeno je i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka sira. Rezultati pokazuju da Šuički sir u prosjeku sadrži 49.18 % vode, 50.82% suhe tvari %, 26.35 % masti, 16.28 % proteina, 3.62% NaCl, 4.57 % pepela, 0.55% Ca i 0.18% P.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA