Pregled bibliografske jedinice broj: 1126544
Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.)
Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.) // Glasnik Zaštite Bilja, 44 (2021), 3; 16-16 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1126544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus
communis L.)
Autori
Duralija, Boris ; Lozica, Ela ; Mikulec, Nataša ; Maslov Bandić, Luna ; Voća, Sandra
Izvornik
Glasnik Zaštite Bilja (0350-9664) 44
(2021), 3;
16-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kemijski sastav, mineralni sastav, mirta, mikroelementi, makroelementi
(chemical composition, mineral composition, myrtle, microelements, macroelements)
Sažetak
Mirta (Myrtus communis L.) je tipična samonikla voćna vrsta mediteranske flore, čije plodove već stoljećima lokalno stanovništvo koristi u prehrani i narodnoj medicini. Plodovi mirte najčešće se koriste u prerađevinama, kao što su marmelade, džemovi, vina i likeri, a danas su takvi proizvodi i plodovi samoniklog voća sve više u upotrebi zbog velike zainteresiranosti potrošača za konzumacijom prirodnih proizvoda. U radu je prikazan osnovni opis ove samonikle voćne vrste kao i pregled dosadašnjih istraživanja kemijskog i mineralnog sastava plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Luna Maslov Bandić
(autor)
Boris Duralija
(autor)