Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1126483

Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes


Miljanović, Anđela; Dent, Maja; Bielen, Ana
Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. - (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1126483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes
(Development of ecologically acceptable methods for control of pathogen oomycetes)

Autori
Miljanović, Anđela ; Dent, Maja ; Bielen, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu / - , 2019

Skup
Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
propolis, essential oils, antioomycete activity

Sažetak
Mikroorganizmi iz skupine Oomycetes, poznatiji kao „vodene plijesni“, uzročnici su bolesti mnogih slatkovodnih organizama te uzrokuju značajne štete u akvakulturi. Postojeće metode suzbijanja ovih patogena uključuju korištenje kemikalija štetnih za čovjeka i okoliš, stoga ću se u okviru svog doktorskog rada baviti razvojem ekološki prihvaljivih metoda njihove kontrole. Kao modelne organizme koristit ću oomicete iz roda Saprolegnia, uzročnike saprolegnioze - bolesti pastrve i drugih salmonidnih riba, te vrstu Aphanomyces astaci, uzročnika smrtonosne bolesti slatkovodnih deseteronožnih rakova. Prvi cilj mog doktorskog rada je istražiti da li odabrani biljni ekstrakti imaju sposobnost inhibicije rasta micelija i/ili inhibicije sporulacije modelnih oomiceta. U tu ću svrhu, koristeći ekološki prihvatljive načine ekstrakcije, pripremiti ekstrakte mediteranskog samoniklog bilja te analizirani njihov sastav spektrofotometrijski, tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), plinsko kromatografsko masenom spektrometrijom (GC-MS) i nuklearnom magnetskom rezonancijom (NMR). Potom ću ispitati njihov inhibicijski potencijal prema modelnim oomicetima in vitro i in vivo. U drugom dijelu doktorskog rada istražiti ću mogućnost biokontrole patogenih oomiceta uz pomoć komenzalnih nepatogenih mikroorganizama prirodno prisutnih na/u domaćinu. Selekcionirati ću, izolirati i molekularno karakterizirati sakupljene bakterijske izolate te testirati njihovu potencijalnu inhibicijsku aktivnost prema patogenim oomicetima. Rezultati ovog istraživanja biti će temelj za razvoj modernih metoda kontrole bolesti uzrokovanih oomicetima u slatkovodnoj akvakulturi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ana Bielen (autor)

Avatar Url Maja Dent (autor)

Avatar Url Anđela Miljanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miljanović, Anđela; Dent, Maja; Bielen, Ana
Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes // Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. - (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Miljanović, A., Dent, M. & Bielen, A. (2019) Razvoj ekološki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes. U: Dan doktorskog studija Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu.
@article{article, author = {Miljanovi\'{c}, An\djela and Dent, Maja and Bielen, Ana}, year = {2019}, pages = {---}, keywords = {propolis, essential oils, antioomycete activity}, title = {Razvoj ekolo\v{s}ki prihvaljivih metoda kontrole slatkovodnih patogenih mikroorganizama iz skupine Oomycetes}, keyword = {propolis, essential oils, antioomycete activity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Miljanovi\'{c}, An\djela and Dent, Maja and Bielen, Ana}, year = {2019}, pages = {---}, keywords = {propolis, essential oils, antioomycete activity}, title = {Development of ecologically acceptable methods for control of pathogen oomycetes}, keyword = {propolis, essential oils, antioomycete activity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font