Pregled bibliografske jedinice broj: 1126361
Tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića
Tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1126361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića
(Day-old chick production technology)
Autori
Pasariček ; Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.04
Godina
2021
Stranica
39
Mentor
Menčik, Sven ; Ostović, Mario
Ključne riječi
jednodnevni pilići, peradarstvo, tehnologija proizvodnje, mikroklimatski čimbenici
(day-old chicks, poultry farming, production tehnology, microclimatic factors)
Sažetak
Peradarstvo u Republici Hrvatskoj važna je grana stočarske proizvodnje. U diplomskom radu opisana je tehnologija proizvodnje jednodnevnih pilića koja zahtijeva strogo kontrolirane uvjete proizvodnog procesa. Genetska osnova, uz propisane preventivne mjere, pomaže u povećanju specifične, ali i opće otpornosti pilića na uvjete iz okoliša. Nakon odabira kvalitetne genetske osnove, odabir i sanitacija oplođenih jaja poželjnih karakteristika prvi je korak u proizvodnji jednodnevnih pilića. Inkubacija se u industrijskoj proizvodnji provodi na umjetan način koji uključuje predvalionicu i valionicu. Nakon skladištenja jaja, proizvodni proces u predvalioniku traje 18 dana, a u valioniku tri dana, uz pridržavanje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta tijekom svakog od tih dijelova proizvodnje. Jaja se mogu lampirati 6. i 17. dan inkubacije kako bi se provjerila njihova oplođenost i razvoj embrija. Proces valenja odvija se u tri faze. Nakon valenja, pilići se prebrojavaju i pregledavaju te cijepe i sortiraju u transportne kutije. Proizvodnja jednodnevnih pilića najosjetljivija je faza u procesu proizvodnje pilećeg mesa te predstavlja temelj za daljnji uzgoj i postizanje ekonomske dobiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb