Pregled bibliografske jedinice broj: 1125767
Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda
Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 1 (2021), 23; 22-27 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1125767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ambalažni materijali za pakiranje ribe i ribljih
proizvoda
(Packaging materials for fish and fish products)
Autori
Galić, Kata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 1
(2021), 23;
22-27
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
ambalaža, pakiranje, riba, riblji proizvodi
(fish, fish products, packaging)
Sažetak
Od prehrambenih proizvoda riba, poput mesa, predstavlja skupinu lakopokvarljive hrane. U cilju očuvanja njihove kvalitete, ovi proizvodi moraju se vrlo brzo obraditi (procesirati) i adekvatno zapakirati. Pri odabiru ambalažnog materijala potrebno je u obzir uzeti niz čimbenika od kojih jedan od važnijih predstavljaju barijerna svojstva materijala odnosno propusnost materijala prema plinovima (poput O2, CO2, i N2), vodenoj pari, aromama i svjetlu. Ovo su ujedno i čimbenici o kojima ovisi kvaliteta i trajnost upakiranog proizvoda. Ovisno o zahtjevima za zaštitu određenog prehrambenog proizvoda dostupna je široka paleta ambalažnih materijala od onih tradicionalnih (staklo, metal) do polimernih (monofilmovi i višeslojni fleksibilni ambalažni materijali-laminati). Kod upakiranih proizvoda važno je očuvati hermetičnost pakovine (bilo limenke, staklenke ili vrećice od polimernog materijala).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija