Pregled bibliografske jedinice broj: 1125103
Primjena biopolimernih mikokapsula u hidroponskom uzgoju salate
Primjena biopolimernih mikokapsula u hidroponskom uzgoju salate, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1125103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena biopolimernih mikokapsula u hidroponskom uzgoju salate
(Application of biopolymeric microcapsules in hydroponic lettuce growing)
Autori
Mamić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Vinceković, Marko
Ključne riječi
Lactuca sativa L., biopolimerne mikročestice, morfološka svojstva, prinos, nutritivna svojstva, antioksidacijska aktivnost
(Lactuca sativa L., biopolymeric microcapsules, morphologic characteristic, yield, nutritive characteristic, antioxidant activity)
Sažetak
Salata (Lactuca sativa L.) sadrži bioaktivne spojeve koji su korisni za zdravlje ljudi, a povećanje njihove koncentracije postalo je cilj uzgojnih programa. Biopolimerne mikročestice jedan su od načina kako poboljšati morfološka (visina i promjer, biomasa i tržna masa rozete) i nutritivna svojstva (udio suhe tvari, ukupni klorofil, ukupni polifenoli i flavonoidi i antioksidacijska aktivnost) salate. U ovom istraživanju postavljen je jednofaktorijalni pokus sa salatom sorte 'Melina' u tipu batavie. Prilikom sadnje presadnica, u tlo je inkorporirano osam vrsta biopolimernih mikročestica sastavljenih od nosača alginata s ili bez dodatnog kitozan omotača, s aktivnim tvarima: Ca2+, Cu2+, Ca2+/T. viride, Cu2+/T. viride. Primijenjena je i fiziološka otopina T. viride spora dok je kontrolna varijanta bila bez aplikacije mikročestica. Aplikacija mikročestica nije rezultirala značajnim razlikama u morfološkim svojstvima salate. Primjena biopolimernih mikrosfera s aktivnom tvari Ca2+ dovela je do značajnog povećanja ukupnog klorofila (1349, 7 µg⋅g-1·s.tv.). Primjena mikokapsula s Ca2+ i T. viride rezultirala je značajnim povećanjem ukupnih polifenola (4, 2 mg EGK⋅g-1 s.tv.) i flavonoida (9, 7 mg EK⋅g-1 s.tv.) te antioksidacijske aktivnosti (22, 1 µmol ET g-1 s.tv.) u odnosu na kontrolnu varijantu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)