Pregled bibliografske jedinice broj: 1125082
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1125082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva
(Encapsulation of propolis as a source of polyphenol compounds)
Autori
Štrkalj, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Vinceković, Marko
Ključne riječi
propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost
(propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability)
Sažetak
Propolis je izvor prirodnih polifenola. Polifenoli su spojevi koji imaju antioksidativna svojstva. To svojstvo čini polifenole zanimljivim za liječenje različitih bolesti poput upale ili raka, ali i za svrhe protiv starenja u kozmetičkim formulacijama ili za prehrambene primjene. Nažalost, ova svojstva odgovorna su i za nedostatak dugoročne stabilnosti, što ove prirodne spojeve čini vrlo osjetljivim na svjetlost i toplinu. Osim toga mnoge od ovih molekula posjeduju vrlo gorak okus, što ograničava njihovu upotrebu u hrani ili oralnim lijekovima. Kako bi se zaobišli ovi nedostaci, pristupilo se metodama inkapsulacije radi dobivanja propolisa u inkapsuliranom obliku. U ovom radu je dan pregled metoda koje se koriste u procesu inkapsulacije propolisa koji se može koristiti kao izvor polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)