Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1125082

Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva


Štrkalj, Marko
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1125082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva
(Encapsulation of propolis as a source of polyphenol compounds)

Autori
Štrkalj, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2021

Stranica
37

Mentor
Vinceković, Marko

Ključne riječi
propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost
(propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability)

Sažetak
Propolis je izvor prirodnih polifenola. Polifenoli su spojevi koji imaju antioksidativna svojstva. To svojstvo čini polifenole zanimljivim za liječenje različitih bolesti poput upale ili raka, ali i za svrhe protiv starenja u kozmetičkim formulacijama ili za prehrambene primjene. Nažalost, ova svojstva odgovorna su i za nedostatak dugoročne stabilnosti, što ove prirodne spojeve čini vrlo osjetljivim na svjetlost i toplinu. Osim toga mnoge od ovih molekula posjeduju vrlo gorak okus, što ograničava njihovu upotrebu u hrani ili oralnim lijekovima. Kako bi se zaobišli ovi nedostaci, pristupilo se metodama inkapsulacije radi dobivanja propolisa u inkapsuliranom obliku. U ovom radu je dan pregled metoda koje se koriste u procesu inkapsulacije propolisa koji se može koristiti kao izvor polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Vinceković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrkalj, Marko
Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Štrkalj, M. (2021) 'Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Marko}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost}, title = {Inkapsulacija propolisa kao izvor polifenolnih spojeva}, keyword = {propolis, polifenoli, antioksidacijska svojstva, inkapsulacija, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Marko}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability}, title = {Encapsulation of propolis as a source of polyphenol compounds}, keyword = {propolis, polyphenols, antioxidant potential, encapsulation, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font